Τα μυρωδικά είναι ένα από τα σημαντικότερα υλικά κάθε συνταγής αφού δίνουν έντονα αρώματα και λαχταριστή γεύση. Επειδή όμως είτε μπορεί να θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο από το κόψιμο, είτε επειδή δεν θέλουμε να χαλάσουν αυτές οι ποσότητες, μπορούμε να τα διατηρήσουμε κομμένα στο ψυγείο μας και να γλιτώσουμε και κόπο και χρήμα.
Στο ψυγείο
Εάν πρόκειται να προσθέσουμε μυρωδικά σε κάποια συνταγή, τις επόμενες 4-5 ημέρες από τη στιγμή που θα τα αγοράσουμε, ή θα τα κόψουμε από τη γλάστρα, υπάρχει ένας απλός τρόπος να διατηρηθούν στο ψυγείο και να μοιάζουν φρεσκοκομμένα. Απλά τα πλένουμε, τα τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας, τα δένουμε μέσα σε πλαστική σακούλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Στην κατάψυξη
Η κατάψυξη είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να έχουμε μυρωδικά όλο το χρόνο, ανά πάσα στιγμή, ειδικά για εκείνες τις συνταγές της τελευταίας στιγμής, που δεν είχαμε προγραμματίσει πηγαίνοντας στο super market, με αποτέλεσμα να μην αγοράσουμε κανένα φρέσκο μυρωδικό.
Πλένουμε τα μυρωδικά, τα στεγνώνουμε καλά και μετά τα ψιλοκόβουμε, μαζί με τα κοτσάνια τους, τα μοιράζουμε ανά είδος σε πλαστικές σακούλες και τα φυλάμε στην κατάψυξη. Επίσης, ένας ακόμη τρόπος φύλαξης στην κατάψυξη, είναι να φτιάξουμε παγάκια μυρωδικών. Δηλαδή, αντί να βάλουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά σε μία σακούλα, τα μοιράζουμε σε παγοθήκες, στις οποίες προσθέτουμε και λίγο νερό και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Ο μαϊντανός, ο άνηθος και το σέλινο είναι μερικά από τα μυρωδικά που όταν διατηρούνται στην κατάψυξη, παραμένουν αναλλοίωτα, από την άλλη, ο δυόσμος μαυρίζει, αλλά δεν χάνει το άρωμα και τη γεύση του.
Αποξηραμένα
Αποξηραμένα μυρωδικά αγοράζουμε από όλα τα καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά, αλλά και συσκευασμένα από τα super market. Δεν είναι όμως δύσκολο να τα φτιάξουμε και μόνοι μας.
Πλένουμε τα μυρωδικά που θέλουμε να αποξηράνουμε, τα στεγνώνουμε καλά και ετοιμάζουμε μπουκετάκια, τα οποία δένουμε και κρεμάμε ανάποδα για μερικές ημέρες, σε σκοτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι να αποξηρανθούν. Όταν ξεραθούν καλά, τα βάζουμε σε σακουλάκια, ή τρίβουμε τα φύλλα τους με το χέρι και τα φυλάμε σε γυάλινα βάζα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να αποξηράνουμε τα μυρωδικά και στον φούρνο, βάζοντάς τα σε ένα ταψάκι, στη χαμηλότερη θερμοκρασία του φούρνου, με την πόρτα του ελαφρά ανοιχτή και τα γυρίζουμε ανά διαστήματα, μέχρι να ξεραθούν καλά.