Οι παρακάτω συνταγές αποτελούν ιδανικές επιλογές για μικρούς και μεγάλους, που δυσκολεύονται να καταναλώσουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι στη φυσική τους μορφή!
Πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι
Υλικά
- 450γρ. κουνουπίδι
- 2 αυγά
- 150γρ. παρμεζάνα
- 100γρ. mix τυριών
- 5-6 φέτες γαλοπούλα
- ½ κούπα σάλτσα ντομάτας
- 2-3 φύλλα ρόκα
- 5-6 τοματίνια
- 2 πιπεριές
- 3-4 μανιτάρια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μικρές φουντίτσες.
- Το βράζουμε για 6-7 λεπτά και μετά το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Ύστερα για να φύγουν τα υγρά το τυλίγουμε σε μία πετσέτα και το στύβουμε καλά, ώσπου να βγει όσο περισσότερο νερό γίνεται.
- Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα το τοποθετούμε στο μπλέντερ, ώστε να γίνουν πολύ μικρά κομματάκια, σαν κόκκοι ρυζιού.
- Έπειτα ρίχνουμε σε ένα μπολ το κουνουπίδι μαζί με τα αυγά και τη παρμεζάνα και αλατοπιπερώνουμε.
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C.
- Πάνω σε ένα ταψί, τοποθετούμε μία λαδόκολλα και βάζουμε λίγο λαδάκι.
- Απλώνουμε τη ζύμη μας στη λαδόκολλα και φτιάχνουμε το σχήμα που θέλουμε να έχει η πίτσα μας.
- Ψήνουμε το ζυμάρι μας για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Ύστερα βγάζουμε το ζυμάρι μας από το φούρνο και προσθέτουμε τη σάλτα ντομάτας, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τη γαλοπούλα και τα κασέρια.
- Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί από πάνω και όταν είναι έτοιμη στολίζουμε με ρόκα, τοματίνια και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας.
Καλή όρεξη!
Ογκρατέν λαχανικών
Υλικά
- ½ μπρόκολο
- ½ κουνουπίδι
- 1 κρεμμύδι
- 2 μέτριες πατάτες
- 2 πιπεριές
- 3 καρότα
- 100γρ. σπανάκι
- 4 αβγά
- 100γρ. τυρί κρέμα
- 50γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- Ελαιόλαδο
- Άνηθο
- Βασιλικό
- Θυμάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας.
- Βράζουμε για 6-7 λεπτά το μπρόκολο και το κουνουπίδι και μετά τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Ξεφλουδίζουμε τα καρότα, τις πατάτες, τις πιπεριές και το κρεμμύδι και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Ύστερα τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το οποίο το έχουμε λαδώσει ελαφρώς.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα 4 αυγά και τις 2 κ.σ. τυρί κρέμα, τη ρίγανη, το θυμάρι, τον άνηθο και το βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Έπειτα τοποθετούμε το μείγμα μέσα στα λαχανικά και το ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι το μείγμα να πάει παντού.
- Προσθέτουμε την παρμεζάνα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Καλή όρεξη!
Μπροκολοκεφτεδάκια
Υλικά
- 1 μπρόκολο
- 1 αυγό
- ½ κούπα τριμμένη φρυγανιά
- 1 κούπα mix τυριών
- ½ κ.γ. λιωμένο σκόρδο
- Ξύσμα από λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Μπούκοβο καυτερό
- Πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C .
- Αφού πλύνετε καλά το μπρόκολο, κόψτε το σε μικρές φουντίτσες και βράστε το για 4-5 λεπτά.
- Αφού τα στραγγίξετε σε ένα σουρωτήρι, αφήστε τα να κρυώσουν.
- Έπειτα ψιλοκόψτε τα σε πολύ μικρά κομματάκια και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζυμώστε τα όλα μαζί και σχηματίστε μικρά μπαλάκια.
- Βάλτε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα και τοποθετήστε τα μπροκολοκεφτεδάκια.
- Από πάνω ρίξε λίγο λαδάκι και ψήστε για 15-20 λεπτά.
Καλή όρεξη!
Nuggets κουνουπιδιού
Υλικά
- 1 κουνουπίδι
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- ½ φλιτζάνι σουσάμι
- 2-3 αυγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Πάπρικα γλυκιά
- Ρίγανη
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C .
- Αφού πλύνετε καλά το κουνουπίδι, κόψτε το σε μικρές φουντίτσες και βράστε το για 3-4 λεπτά.
- Αφού τα στραγγίξετε σε ένα σουρωτήρι, αφήστε τα να κρυώσουν. Προσοχή! Δεν πρέπει να είναι ζεστά γιατί αλλιώς θα βράσει το αυγό όταν το αναμείξουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη φρυγανιά, το σουσάμι, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τη πάπρικα.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα αυγά.
- Βουτήξτε τα κουνουπίδια στα χτυπημένα αυγά και μετά στο άλλο μπολ με τη φρυγανιά και τα υπόλοιπα υλικά.
- Βάλτε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα και τοποθετήστε τα παναρισμένα κουνουπίδια.
- Από πάνω ρίξε λίγο λαδάκι και ότι άλλο μπαχαρικό επιθυμείτε.
- Ψήστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Καλή όρεξη!
Μάφιν με μπρόκολο και αυγό
Υλικά
- 4 φλιτζάνια μπρόκολο
- 4 ολόκληρα αυγά
- 4 ασπράδια αυγού
- 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (φέτα ή mix τυριών)
- 2 χούφτες σπανάκι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C .
- Αφού πλύνετε καλά το μπρόκολο, κόψτε το σε μικρές φουντίτσες και βράστε το για 6-7 λεπτά.
- Αφού τα στραγγίξετε σε ένα σουρωτήρι, αφήστε τα να κρυώσουν.
- Ψιλοκόψτε τις φουντίτσες σε πολύ μικρά κομμάτια και προσθέστε τις σε ένα μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
- Βάλτε λίγο λαδάκι σε ένα αντικολλητικό δοχείο cupcake κανονικού μεγέθους και αδειάστε το μείγμα μπρόκολου ομοιόμορφα.
- Έπειτα σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε καλά τα ασπράδια, τα αυγά, το τριμμένο τυρί και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
- Ρίξτε το μείγμα στο δοχείο και στολίστε το από πάνω με τριμμένο τυρί.
- Ψήστε τα στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Καλή όρεξη!
Smoothie
Υλικά
- 1 μπανάνα
- 1 καρότο
- 1 φουντάκι μπρόκολο
- 2 μικρές χούφτες σπανάκι
Εκτέλεση
- Αφού καθαρίσετε και κόψετε το καρότο και τη μπανάνα, ανακατέψτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με 1 κούπα νερό και καλή σας όρεξη!