Διατροφή

Πώς η σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε πρόληψη σοβαρών παθήσεων

Μια διατροφή γεμάτη από υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι προωθεί τα μικρόβια του εντέρου που συνδέονται με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα τρισεκατομμύρια των βακτηρίων και άλλων μικροβίων που ζουν στο έντερο μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία, επηρεάζοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ένα ευρύ φάσμα άλλων παθήσεων.

Αλλά τώρα μια νέα διεθνής μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η σύνθεση αυτών των μικροοργανισμών, γνωστή ως μικροβίωμα, διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που τρώμε.

Αναλύοντας τις δίαιτες, την υγεία και τα μικροβιώματα περισσότερων από χιλίων ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά, ολόκληρα τρόφιμα υποστήριξε την ανάπτυξη των ευεργετικών μικροβίων που προώθησαν την καλή υγεία.

Αλλά η κατανάλωση μιας διατροφής γεμάτης από υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι και άλλα πρόσθετα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, προωθώντας τα μικρόβια του εντέρου που συνδέονταν με χειρότερη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό που έτρωγαν οι άνθρωποι είχε πιο ισχυρό αντίκτυπο στη σύνθεση των μικροβίων τους από τα γονίδιά τους. Ανακάλυψαν επίσης ότι μια ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών συνδέονταν με ένα πιο ευνοϊκό μικροβίωμα.

Οι άνθρωποι που έτειναν να τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά και τα θαλασσινά ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμών, ζαχαρούχων ποτών, λευκού ψωμιού, εξευγενισμένων κόκκων και επεξεργασμένων κρεάτων, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκε με μικρόβια που συνδέονται με την κακή μεταβολική υγεία.

«Πηγαίνει πίσω στο πανάρχαιο μήνυμα της κατανάλωσης όσο το δυνατόν περισσότερων ολόκληρων και ανεπεξέργαστων τροφίμων,» εν λόγω Δρ Sarah E. Berry, ένας επιστήμονας διατροφής στο κολλέγιο του Λονδίνου και ένας συν-συντάκτης της νέας μελέτης.

“Αυτό που δείχνει αυτή η έρευνα για πρώτη φορά είναι η σχέση μεταξύ της ποιότητας των τροφίμων που τρώμε, την ποιότητα των μικροβίων μας και τελικά τα αποτελέσματα για την υγεία μας.”

Τα ευρήματα θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους διατροφολόγους να αποτρέψουν ή ίσως ακόμη και να θεραπεύσουν κάποιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, επιτρέποντάς τους να συνταγογραφούν εξατομικευμένες δίαιτες σε ανθρώπους με βάση το μοναδικό μακιγιάζ των μικροβίων τους και άλλους παράγοντες.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει ένα μέγεθος-fits-all διατροφή που λειτουργεί για όλους. Η νέα μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ενώ ορισμένα τρόφιμα ήταν γενικά καλύτερα για την υγεία από άλλα, διαφορετικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν άγρια διαφορετικές μεταβολικές απαντήσεις στα ίδια τρόφιμα, με τη μεσολάβηση εν μέρει από τα είδη των μικροβίων που κατοικούν στα έντερα τους.

«Αυτό που βρήκαμε στη μελέτη μας ήταν ότι η ίδια διατροφή σε δύο διαφορετικά άτομα δεν οδηγεί στο ίδιο μικροβίωμα, και δεν οδηγεί στην ίδια μεταβολική απάντηση,» εν λόγω Δρ Andrew T. Chan, ένας συν-συντάκτης της μελέτης και ένας καθηγητής της ιατρικής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ και το γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. “Υπάρχει μεγάλη ποικιλία.”

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μια διεθνή μελέτη της εξατομικευμένης διατροφής που ονομάζεται Predict, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στον κόσμο σχεδιαστεί για να εξετάσει τις ατομικές απαντήσεις στα τρόφιμα. Ξεκίνησε το 2018 από τον Βρετανό επιδημιολόγο Tim Spector, η μελέτη έχει παρακολουθήσει πάνω από 1.100 ως επί το πλείστον υγιείς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων πανομοιότυπων και μη πανομοιότυπων διδύμων.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που επηρεάζουν το μεταβολισμό και τον κίνδυνο ασθένειας. Ανέλυσαν τις δίαιτες των συμμετεχόντων, τα μικροβιώματα και το σωματικό λίπος. Πήραν δείγματα αίματος πριν και μετά τα γεύματα για να δουν το σάκχαρο στο αίμα τους, τις ορμόνες, τα επίπεδα χοληστερόλης και φλεγμονής.

Παρακολουθούσαν τον ύπνο και τη σωματική τους δραστηριότητα. Και για δύο εβδομάδες τους είχαν σε συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης για να εντοπιστούν απαντήσεις για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σε διαφορετικά γεύματα.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν συστάδες των λεγόμενων καλών bugs του εντέρου, τα οποία ήταν πιο κοινά σε ανθρώπους που έτρωγαν μια διαφορετική διατροφή πλούσια σε φυτά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες – όπως το σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες, ξηρούς καρπούς και σπόρους – καθώς και ελάχιστα επεξεργασμένα ζωικά τρόφιμα, όπως τα ψάρια και το γιαούρτι με πλήρεις λιπαρές ουσίες.

Βρήκαν επίσης συστάδες των «κακών» bugs του εντέρου που ήταν κοινά στους ανθρώπους που κατανάλωναν τακτικά τα τρόφιμα που ήταν ιδιαίτερα επεξεργασμένα. Ένας κοινός παρονομαστής μεταξύ των βαριά επεξεργασμένων τροφίμων είναι ότι τείνουν να περιέχουν πολύ λίγες ίνες, ένα μακροθρεπτικό που βοηθά να θρέψει τα καλά μικρόβια στο έντερο, οι ερευνητές είπαν.

Μεταξύ των «καλών» στελεχών των μικροβίων του εντέρου ήταν το Prevotella copri και το Blatocystis, τα οποία σχετίζονταν με χαμηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, το είδος που συσσωρεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα και που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καταλήγοντας, η Δρ Berry είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι εξετάζοντας τα προφίλ μικροβιώματος μπορούν να προσδιορίσουν άτομα υψηλού κινδύνου ανάπτυξης μεταβολικών ασθενειών και να παρέμβουν από νωρίς.

Αυτή και οι συνάδελφοί της σχεδιάζουν τώρα μια κλινική δοκιμή που θα εξετάσει κατά πόσον λέγοντας στους ανθρώπους να αλλάξουν συγκεκριμένα τρόφιμα στη διατροφή τους, μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των καλών και κακών μικροβίων στα έντερα τους και στη συνέχεια να βελτιώσουν την υγεία τους.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία τους που θα μπορούσαν να μεσολαβούν μέσω του μικροβιώματος”, είπε.

Πηγή: New York Times

Διατροφή

10.01.2025

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα τζάκια και οι καμινάδες τους είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φανταζόμαστε

Προκαλούν πλειάδα προβλημάτων στην υγεία και την ατμόσφαιρα - Τι συστήνουν οι ειδικοί

08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

07.01.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από τα Lidl σοκολάτα με σκουλήκια! (φώτο)

03.01.2025

Το γνωρίζατε;- Πού πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο: Αυτό είναι το «λάθος» που το κάνει να χαλάει γρηγορότερα

02.01.2025

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

02.01.2025

Γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε – Πώς να το σταματήσουμε

02.01.2025

8+1 λόγοι για να κάνετε την κατανάλωση λιναρόσπορου καθημερινή συνήθεια

01.01.2025

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

30.12.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πόσο χρόνο ζωής «κόβει» ένα τσιγάρο

30.12.2024

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

10.01.2025

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα τζάκια και οι καμινάδες τους είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φανταζόμαστε

Προκαλούν πλειάδα προβλημάτων στην υγεία και την ατμόσφαιρα - Τι συστήνουν οι ειδικοί

10.01.2025

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή

Η έγκαιρη αναγνώριση των ενδείξεων μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές

10.01.2025

Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: Εισαγγελική εντολή για σύλληψη του τελευταίου συντηρητή

09.01.2025

Πρόεδρος ΕΟΔΥ Χ.Χατζηχριστοδούλου: «Δεν είναι κάτι καινούργιο για τη χώρα μας ο μεταπνευμονοϊός HMPV»

09.01.2025

Γρίπη, κρυολόγημα ή HPMV: Πώς θα καταλάβετε από τι νοσείτε – Τα συμπτώματα

09.01.2025

Έπεσε ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό – Τέσσερις τραυματίες!

09.01.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

08.01.2025

Μεταπνευμονοϊός: Δείτε τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στην Ελλάδα

08.01.2025

Επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη: Πρόκειται για τον γαμπρό του 71χρονου