Διατροφή

Τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία; Πως να τις ξεχωρίσετε

Στις μέρες μας συχνά ακούμε για τροφικές αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές οι δύο έννοιες χρησιμοποιούνται λανθασμένα ως συνώνυμα, για να περιγράψουν κάθε δυσμενή αντίδραση του οργανισμού στην λήψη τροφής. Ας εξηγήσουμε αναλυτικά:

Αλλεργικές αντιδράσεις ή αντιδράσεις υπερευαισθησίας προκύπτουν από την δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά ορισμένων συστατικών της τροφής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τροφικών αλλεργιών συσχετίζονται με την παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης IgE και συμβαίνουν σχεδόν αμέσως μετά την λήψη τροφής ή μέσα σε 2 ώρες από την κατανάλωση του αλλεργιογόνου παράγοντα, με ήπιες συνέπειες, ή με συνέπειες απειλητικές για τη ζωή.

Ποια είναι τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών;

Οι τροφικές αλλεργίες εκδηλώνονται με ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως:

Στο γαστρεντερικό σύστημα

  • Κοιλιακό άλγος
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Αιμορραγία πεπτικού
  • Εντεροπάθεια
  • Με απώλεια πρωτεΐνης
  • Κνησμό σε στόμα και φάρυγγα

Στο δέρμα

  • Κνίδωση
  • Αγγειοοίδημα
  • Έκζεμα
  • Ερύθημα
  • Κνησμό

Στο αναπνευστικό σύστημα

  • Ρινίτιδα
  • Άσθμα
  • Βήχα
  • Λαρυγγικό οίδημα

Άλλες αντιδράσεις

  • Υπόταση
  • Αναφυλαξία

Ποιες τροφές συνήθως προκαλούν αλλεργίες;

Ο αριθμός των συστατικών της τροφής που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις είναι σχετικά μικρός σε σχέση με το σύνολο της τροφής που καταναλώνεται. Στα μικρά παιδιά, το αυγό, το ψάρι, το γάλα, οι ξηροί καρποί, η σόγια και το σιτάρι είναι υπεύθυνα για το 90% περίπου των αλλεργικών αντιδράσεων. Στους ενήλικες, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φιστίκια ενοχοποιούνται για το 85% των αλλεργικών αντιδράσεων. Τα αλλεργιογόνα συστατικά της τροφής είναι κατά κανόνα γλυκοπρωτεΐνες.

Η αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας συνίσταται κατά βάση στην ολοκληρωτική αποφυγή κατανάλωσης των υπεύθυνων αλλεργιογόνων συστατικών και στην ενημέρωση για την παρουσία «κρυμμένων» αλλεργιογόνων σε ορισμένα τρόφιμα.

Τροφική δυσανεξία – Τι την προκαλεί;

Τροφική δυσανεξία χαρακτηρίζεται κάθε ανεπιθύμητη αντίδραση του οργανισμού με την κατανάλωση τροφής, λόγω τοξικών, φαρμακολογικών, μεταβολικών ή ιδιοσυγκρασιακών αντιδράσεων στα συστατικά της τροφής. Οι τοξικές αντιδράσεις προκαλούνται από μικροβιολογική επιμόλυνση τροφίμων. Οι φαρμακολογικές αντιδράσεις προκαλούνται από την παρουσία φαρμακευτικών προϊόντων στα τρόφιμα, όπως η φαινυλεθυλαμίνη (σοκολάτες, τυριά κτλ), η τυραμίνη (τυριά) κ.ά. Οι μεταβολικές διαταραχές οφείλονται στην έλλειψη συγκεκριμένων ενζύμων από τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που οδηγεί στην ανικανότητα της πέψης ενός τροφίμου ή ενός συστατικού τροφίμων.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές τροφικές δυσανεξίες;

Οι πιο γνωστές τροφικές δυσανεξίες αφορούν το γαλακτοζάχαρο (Υπολακτασία), την γαλακτόζη (Γαλακτοζαιμία), την γλουτένη (Κοιλιακή νόσος), το οπωροσάκχαρο και την σορβιτόλη. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει και η κυάμωση.

Δυσανεξία στην γαλακτόζη (Γαλακτοζαιμία)

Σπάνια κληρονομική διαταραχή του μεταβολισμού της γαλακτόζης, λόγω έλλειψης ενός ειδικού ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την διάσπασή της. Έτσι, η συσσώρευση της γαλακτόζης στο αίμα με την έλλειψη του ενζύμου, προκαλεί ηπατομεγαλία, υπογλυκαιμία, ασκίτη, καταρράκτη και πνευματική καθυστέρηση.

Δυσανεξία στην γλουτένη (Κοιλιακή νόσος ή κοιλιοκάκη)

Θεωρείται η συχνότερα εμφανιζόμενη δυσανεξία σε πρωτεΐνη. Χρόνια εντεροπάθεια, χαρακτηρίζεται από την κακή απορρόφηση των λιπαρών υλών, των βιταμινών και ιχνοστοιχείων και την παρουσία αλλοιώσεων στο λεπτό έντερο και ιδιαίτερα στις νηματοειδείς προβολές του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, από τις οποίες απορροφώνται οι θρεπτικές ύλες, η κοιλιοκάκη οφείλεται στην διαταραχή του μεταβολισμού της γλουτένης. Τα συμπτώματα τα προκαλεί η γλιαδίνη (συστατικό της γλουτένης), η οποία περιέχεται στην πρωτεΐνη του σιταριού, της σίκαλης και του κριθαριού και σε μικρότερη ποσότητα της βρώμης. Το ρύζι και το καλαμπόκι αντίθετα δεν περιέχουν καθόλου γλιαδίνη. Τα κυριότερα συμπτώματα αυτής της εντεροπάθειας είναι διάρροια, κακή απορρόφηση των λιπών, απώλεια βάρους, αδυναμία και αναιμία.

Δυσανεξία στην σορβιτόλη

Συναντάται αρκετά συχνά, είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με εκείνη του οπωροσάκχαρου και επιδεινώνει τα συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σημειώνεται ότι η σορβιτόλη ανήκει στις πρόσθετες ύλες τροφίμων και συναντάται σε πλήθος προϊόντων χωρίς ζάχαρη, όπως σε μαστίχες χωρίς ζάχαρη, σε διαιτητικές σοκολάτες και σε φάρμακα.

Δυσανεξία στο γαλακτοσάκχαρο ή λακτόζη (Υπολακτασία)

Θεωρείται η συχνότερη μορφή δυσανεξίας και οφείλεται στην έλλειψη ή την ανεπάρκεια από τον οργανισμό, της λακτάσης, με την οποία το γαλακτοσάκχαρο υδρολύεται σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Σημειώνεται ότι, η παραγωγή αυτού του ενζύμου μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Στην Ελλάδα και στην Ιταλία το ποσοστό των ατόμων με υπολακτασία είναι υψηλό και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε γαλακτοσάκχαρο. Τα σκληρά τυριά, για παράδειγμα, περιέχουν λιγότερο γαλακτοσάκχαρο και δεν προκαλούν διαταραχές. Η υπολακτασία προκαλεί παραγωγής αερίων, φούσκωμα, συσπάσεις του πεπτικού σωλήνα και διάρροια. Μετά την λήψη λακτάσης σε σταγόνες ή δισκία η υδρόλυση της λακτόζης γίνεται κανονικά και διακόπτονται οι διαταραχές. Οι σταγόνες προστίθενται στο γάλα, ενώ τα δισκία λαμβάνονται προτού καταναλωθούν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δυσανεξία στο οπωροσάκχαρο

Είναι κληρονομική και οφείλεται στην έλλειψη ενός ηπατικού ενζύμου. Συναντάται σε βρέφη και παιδιά με κύρια συμπτώματα τους εμετούς, τα υπογλυκαιμικά επεισόδια, την καθυστέρηση της ανάπτυξης, την ηπατομεγαλία και άλλα εργαστηριακά ευρήματα. Με διαιτολόγια χωρίς οπωροσάκχαρο, όλα τα συμπτώματα εξαφανίζονται.

Κυάμωση (Κυαμισμός, Φαβισμός)

Είναι μια οξεία αιμολυτική αναιμία η οποία οφείλεται στην κατανάλωση κουκιών (κυάμων) είτε στην εισπνοή γύρεων από κουκιά. Η νόσος οφείλεται στην συγγενή έλλειψη του ενζύμου των ερυθρών αιμοσφαιρίων γλυκοζο-6φωσφορικής δεϋδρογενάσης, (G6PD). Η εξέταση για την έλλειψη του εν λόγο ενζύμου γίνεται την στιγμή της γέννησης και στα άτομα που πάσχουν από κυάμωση δεν επιτρέπεται η κατανάλωση των κουκιών, καθώς μπορούν να αποβεί μοιραία.

Συμπερασματικά

Οι τροφικές αλλεργίες και τροφικές δυσανεξίες είναι δύο διαφορετικές ιδιαιτερότητες του ανθρώπινου οργανισμού, που οφείλονται σε διαφορετικές καταστάσεις, έχουν όμως, σε μερικές περιπτώσεις, παρόμοια συμπτώματα και αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για περιορισμένο ποσοστό του πληθυσμού.

Διατροφή

10.01.2025

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα τζάκια και οι καμινάδες τους είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φανταζόμαστε

Προκαλούν πλειάδα προβλημάτων στην υγεία και την ατμόσφαιρα - Τι συστήνουν οι ειδικοί

08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

07.01.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από τα Lidl σοκολάτα με σκουλήκια! (φώτο)

03.01.2025

Το γνωρίζατε;- Πού πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο: Αυτό είναι το «λάθος» που το κάνει να χαλάει γρηγορότερα

02.01.2025

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

02.01.2025

Γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε – Πώς να το σταματήσουμε

02.01.2025

8+1 λόγοι για να κάνετε την κατανάλωση λιναρόσπορου καθημερινή συνήθεια

01.01.2025

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

30.12.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πόσο χρόνο ζωής «κόβει» ένα τσιγάρο

30.12.2024

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

10.01.2025

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα τζάκια και οι καμινάδες τους είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φανταζόμαστε

Προκαλούν πλειάδα προβλημάτων στην υγεία και την ατμόσφαιρα - Τι συστήνουν οι ειδικοί

10.01.2025

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή

Η έγκαιρη αναγνώριση των ενδείξεων μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές

10.01.2025

Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: Εισαγγελική εντολή για σύλληψη του τελευταίου συντηρητή

09.01.2025

Πρόεδρος ΕΟΔΥ Χ.Χατζηχριστοδούλου: «Δεν είναι κάτι καινούργιο για τη χώρα μας ο μεταπνευμονοϊός HMPV»

09.01.2025

Γρίπη, κρυολόγημα ή HPMV: Πώς θα καταλάβετε από τι νοσείτε – Τα συμπτώματα

09.01.2025

Έπεσε ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό – Τέσσερις τραυματίες!

09.01.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

08.01.2025

Μεταπνευμονοϊός: Δείτε τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στην Ελλάδα

08.01.2025

Επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη: Πρόκειται για τον γαμπρό του 71χρονου