Διατροφή

Τι έτρωγαν οι πρόγονοί μας: Μελετώντας τη δίαιτα των Νεάντερταλ

Οι πρώτοι πρόγονοι μας είχαν πολύ διαφορετικό τρόπο διατροφής, από τους σημερινούς ανθρώπους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Από την ανάλυση των γονιδίων των Νεάντερταλ και άλλων εξαφανισμένων προγόνων του ανθρώπου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορούν για παράδειγμα να χωνέψουν πιο εύκολα το άμυλο, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γνωστό μέλος του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου.

Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι το μόνο ζωντανό ανθρώπινο γένος στον κόσμο, κάποτε και άλλα ανθρώπινα είδη κατοικούσαν στη Γη. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι Νεάντερταλ, οι στενότεροι συγγενείς με τους σύγχρονους ανθρώπους και οι Ντενισοβανς των οποίων το γενετικό αποτύπωμα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ασία.

Για να μάθετουν περισσότερα για τις ζωές των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβανς οι ερευνητές εξέτασαν γονίδια που συνδέονται με τη δραστηριότητα του φαγητού στους σύγχρονους ανθρώπους. Οι αλλαγές στη διατροφή, όπως το μαγείρεμα των τροφίμων και η καλλιέργεια φυτών και εκτροφή ζώων πιστεύεται ότι έχουν διαδραματίσει μείζονα ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων.

Ένας βασικός τομέας ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες ήταν γονίδια για τους υποδοχείς της γεύσης, τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις γεύσεις. Βρήκαν ότι τα γονίδια για τους υποδοχείς πικρής γεύσης TAS2R62 και TAS2R64, μεταλλάχθηκαν κατά την εξέλιξη του ανθρώπου, καθιστώντας τις εκτός λειτουργίας. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι που στόχευαν αυτοί οι υποδοχείς, αλλά μπορεί να ήταν για ουσίες που ήταν κοινές στις δίαιτες των περισσότερων ή όλων των μεγάλων πιθήκων, αλλά πλέον απουσιάζουν από τη διατροφή των ανθρώπων.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με τα γονιδιώματα των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν, το DNA του σύγχρονου ανθρώπου, κατά μέσο όρο διαθέτει τρεις φορές περισσότερα αντίγραφα του AMY1, το γονίδιο για την σιελική αμυλάση, η οποία είναι ένα ένζυμο στο σάλιο που βοηθά να διασπάσει το άμυλο. Αυτές οι αλλαγές πιθανά συνέβησαν κατά τα τελευταία 600.000 χρόνια, μετά το διαχωρισμό μεταξύ Νεάντερταλ και Ντενίσοβανς.

«Γνωρίζοντας ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι ειδικές για το ανθρώπινο γένος, ίσως μπορούμε να μάθουμε κάτι επιπλέον για την ανθρώπινη εξέλιξη και την κατανόηση της γεύσης» εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζορτζ Πέρι ανθρωπολογικός γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Η απώλεια συγκεκριμένων γονιδίων είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ένα δυνητικά ισχυρό παράθυρο στην εξελικτική ιστορία μας, γιατί σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά ή το περιβάλλον μας, που πιθανόν προκάλεσε την απώλεια του γονιδίου και την απομάκρυνση κάποιου περιορισμού» εξηγεί ο Πέρι.

Οσο για το τι υποδηλώνουν τελικά αυτά τα ευρήματα, ο Πέρι εξηγεί ότι «αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι είμαστε περίπλοκοι συνδυασμοί αρχαίων προσαρμογών και πιο πρόσφατων προσαρμογές στο περιβάλλον. Σε κάθε σημείο στο χρόνο προσπαθούσαμε να προσαρμοστούμε στην διατροφή της εποχής και αυτό αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα μας»

Στο μέλλον, η ανάλυση περισσότερων γονιδιωμάτων από Νεάντερταλ και Ντενίσοβανς θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στην εξελικτική ιστορία της ανθρώπινης διατροφής, σύμφωνα με τον Πέρι.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε