Η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων μπορεί να μειώσει την “κακή”χοληστερόλη, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Σιβενπάιπερ του Νοσοκομείου Σεν Μάικλς του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν 26 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ΗΠΑ και Καναδά, που αφορούσαν συνολικά 1.037 άτομα.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία μείωση κατά 5% στο επίπεδο της «λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας» (χοληστερόλης LDL) στο αίμα των ανθρώπων που τρώνε μία μερίδα οσπρίων την ημέρα.
Το συμπέρασμα προέκυψε από την επανεξέταση 26 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που είχαν πραγματοποιηθεί σε ΗΠΑ και Καναδά, στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 1.037 άτομα.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων (περίπου 130 γραμμάρια) την ημέρα συντελεί σε μείωση κατά 5% της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα. Μάλιστα, το είδος του οσπρίου δεν φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο.
Τα όσπρια φαίνεται ότι επιδρούν περισσότερο στους άνδρες, οι οποίοι εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση της «κακής» χοληστερόλης σε σχέση με τις γυναίκες, ωστόσο δε μεταβάλλουν το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL).
Η LDL θεωρείται ένας από τους κυριότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ιδίως αν το ίδιο άτομο αντιμετωπίζει και άλλα σχετικά προβλήματα.
Κλείνοντας, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η κατανάλωση οσπρίων στις δυτικές χώρες παραμένει σχετικά χαμηλή και έχει περιθώρια να αυξηθεί.