Η κατανάλωση επτά τουλάχιστον μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Οϊνλόλα Ογιεμπόντε του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσοτέρων από 65.000 ανθρώπων, το διάστημα 2001 – 2013.
Η έρευνα εστίασε στη γενική θνησιμότητα, καθώς και στη θνησιμότητα από καρκίνο, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο και ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία υποχωρούσε καθώς αυξανόταν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Ο κίνδυνος θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία στη διάρκεια της έρευνας μειώθηκε κατά 42%, για 7 ή περισσότερες μερίδες ημερησίως.
Τα φρέσκα λαχανικά είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση, ακολουθούμενα από τη σαλάτα και έπειτα τα φρούτα.
Ο φρουτοχυμός δεν είχε όφελος, ενώ τα φρούτα σε κονσέρβα φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας-πιθανόν λόγω του σιροπιού που περιέχει ζάχαρη.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι υγιεινή, όμως, όπως δείχνει η νέα έρευνα, το όφελος είναι συγκλονιστικό», εξηγεί ο Δρ Ογιεμπόντε και επισημαίνει ότι η καλύτερη διατροφική σύσταση παγκοσμίως έχει εκδοθεί απ’ την κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία συνιστά τους πολίτες την πολιτική του «2+5» (δύο μερίδες φρούτων και πέντε μερίδες λαχανικών τη μέρα).
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, η έρευνα δεν διαπίστωσε κάποιο σημαντικό όφελος από την κατανάλωση χυμών φρούτων, ενώ αντίθετα η κατανάλωση κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων αύξανε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17%, ανά πρόσθετη ημερήσια μερίδα.
Οι βρετανοί ερευνητές εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει ότι, τα περισσότερα φρούτα σε κονσέρβες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, η οποία μπορεί να υπεραντισταθμίσει όλα τα οφέλη από τα φρούτα.