Διατροφή

Πόσο υγιεινές είναι οι μπάρες δημητριακών;

Οι μπάρες δημητριακών είναι μικρές λιχουδιές που μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό μας με πολλή ενέργεια χωρίς όμως να τον “φορτώσουν” με περιττές θερμίδες. Αποτελούν ένα ιδιίτερα υγιεινό σνακ που θα μπορούσε ν’αντικαταστήσει επάξια ακόμη και κάποιο γλυκό.

Οι μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως αποτελούν τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπος για να βάλετε υγιεινά σνακ στη διατροφή των μεγάλων και μικρών, στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο, μετά τη γυμναστική ή στο γυμναστήριο.
 
Η επιλογή της μπάρας δημητριακών ως μικρογεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας είναι μία πολύ θρεπτική επιλογή, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, μιας και εφοδιάζουν τον οργανισμό με το βασικό του καύσιμο, τη γλυκόζη.
 
Η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών των δημητριακών εντοπίζεται στο φλοιό και το πίτουρο, στις δυο δηλαδή εξωτερικές στιβάδες οι οποίες απομακρύνονται κατά τη διαδικασία της άλεσης. Επομένως, τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν έως και 75% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα.
 
Επιπρόσθετα, οι μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως είναι πλούσιες σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλoντας στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και προάγοντας την καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο.Έτσι, η πληθώρα των μπαρών δημητριακών ολικής αλέσεως στα παραπάνω 
θρεπτικά συστατικά ενισχύει την πνευματική διαύγεια και ενεργοποιεί το μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της μέρας.
 
Επιπρόσθετα, η διατροφική αξία των μπαρών πολλαπλασιάζεται αν αναλογιστούμε τη διατροφική υπεροχή των δημητριακών ολικής αλέσεως:
 
Είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά
➢ Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, οι σύνθετοι υδατάνθρακες σε συνδυασμό ταυτόχρονα με τις φυτικές ίνες των δημητριακών ολικής αλέσεως δημιουργούν πιο εύκολα και γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, καθώς επίσης το διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα τσιμπολογήματα και η κατανάλωση άλλων γλυκών και λιπαρών σνακ.
➢ Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.
➢ Βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, εφόσον οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως δημιουργούν άμεσα το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν την απορρόφηση και κατεπέκταση την αποθήκευση του λίπους των τροφών. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που τρώνε δημητριακά ολικής άλεσης έχουν πιο υγιές σωματικό βάρος και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που τα παραλείπουν ή επιλέγουν άλλες τροφές από τα δημητριακά. Επιπρόσθετα, μελέτες που αφορούν τα παιδιά δείχνουν ότι εκείνα που επιλέγουν να τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα από αυτά που δεν τρώνε συχνά. Στοιχεία επίσης δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης καταναλώνουν λιγότερο λίπος και λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των βιταμινών, και των ιχνοστοιχείων.
➢ Συμβάλλουν θετικά στην υγεία και ειδικότερα στις ενδεχόμενες προστατευτικές επιδράσεις κατά των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (CHD) και ορισμένων τύπων καρκίνου. Σε μια προοπτική μελέτη σε περισσότερες από 34.000 γυναίκες ηλικίας 55-69 ετών στην Iowa, ΗΠΑ, τα άτομα που δήλωσαν ότι καταναλώνουν τουλάχιστον μια μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, είχαν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από CHD από άτομα που δεν έτρωγαν σχεδόν καμία. Περαιτέρω στοιχεία από τη Μελέτη Υγείας των Νοσοκόμων έδειξαν ότι εκείνες οι γυναίκες που καταναλώνουν περίπου 2,7 μερίδες τροφίμων ολικής αλέσεως ημερησίως είχαν κατά 30% μειωμένο κίνδυνο για CHD έναντι των γυναικών που καταναλώνουν μόνο 0,13 μερίδες ανά ημέρα. Επιπλέον, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.Τα προστατευτικά αποτελέσματα των προϊόντων ολικής αλέσεως επεκτείνονται στους διάφορους τύπους καρκίνου, ειδικά στον καρκίνο του κόλου. Τα ολικής αλέσεως προϊόντα είναι πλούσιες πηγές ζυμώσιμων υδατανθράκων, οι οποίοι μετασχηματίζονται από την εντερική χλωρίδα σε λιπαρά οξέα βραχέας αλύσου. Αυτά τα οξέα μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα ορισμένων καρκινογόνων παραγόντων. Οι ολικής αλέσεως ίνες αυξάνουν επίσης τον όρκο των κοπράνων και δεσμεύουν τις καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες αφαιρούνται γρήγορα από το έντερο προτού προκαλέσουν προβλήματα.
 
Συνεπώς, η καθημερινή κατανάλωσή των μπαρών δημητριακών ολικής αλέσεως αποτελεί μία θρεπτική επιλογή, η οποία μπορεί να συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Διατροφή

24.12.2024

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό;

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

24.12.2024

Δεν πάει το μυαλό σας: Να γιατί πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες των κυττάρων και προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία

24.12.2024

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;

24.12.2024

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας

23.12.2024

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

23.12.2024

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας

23.12.2024

Βιταμίνη Β12: Δείτε ποια είναι τα σημάδια υπερδοσολογίας και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

23.12.2024

Αυτά είναι τα δύο ροφήματα που μπορεί να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση του καρκίνου σε κεφάλι, στόμα και λαιμό

23.12.2024

Αυτά είναι τα καλύτερα γιορτινά τρόφιμα για τα μάτια

23.12.2024

Τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για την υγεία μας τα αχλάδια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

24.12.2024

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό;

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

24.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες γνωστού φαρμάκου – Δείτε για ποιο πρόκειται

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

24.12.2024

Οιστρογόνα: Δείτε ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και πώς να τα αυξήσετε με φυσικό τρόπο

24.12.2024

Τα έξι φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

24.12.2024

Γιατρός αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο τρόπος για να προβλέψεις αν θα κάνεις φαλάκρα

24.12.2024

Δεν πάει το μυαλό σας: Να γιατί πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο

24.12.2024

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;

24.12.2024

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας

23.12.2024

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

23.12.2024

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας