Τα θαλασσινά, περιέχουν επίσης και τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν καρδιοπροστετευτική δράση, ενώ φαίνεται ότι «τρέφουν» και τον εγκέφαλο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα διατηρούν τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων σε καλή κατάσταση και φαίνεται να βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ τους.
Ο αστακός θεωρείται ο βασιλιάς των οστρακοειδών. Από πολλούς θεωρείται ότι έχει το πιο νόστιμο κρέας αλλά έχει και την υψηλότερη τιμή. Αποτελεί καλή πηγή καλίου, σεληνίου, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου. Η γνωστή αστακομακαρονάδα αποτελεί τη σπεσιαλιτέ του καλοκαιριού και όχι μόνο.
Τελικά τα θαλασσινά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης;
Τα θαλασσινά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε χοληστερόλη. Για αυτό το λόγο έχουν κατηγορηθεί ότι ανεβάζουν τη χοληστερόλη του σώματος και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από ανθρώπους με αυξημένα επίπεδα.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό. Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος είναι τα λιπαρά και μάλιστα τα κορεσμένα, που βρίσκονται άφθονα στο κρέας.
Επομένως τα θαλασσινά παρόλο που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη του σώματος, αφού είναι φτωχά σε λίπος.
Τα θαλασσινά προκαλούν αλλεργίες;
Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί αλλεργικές αντιδράσεις μετά από κατανάλωση οστρακοειδών. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οφείλονται στα ίδια τα θαλασσινά, σε κάποια άλλη τροφή που καταναλώθηκε μαζί με τα θαλασσινά ή σε μικροοργανισμούς.
Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν κάποια τροφική αλλεργία, να υποβληθούν σε κάποια διαγνωστικά τεστ προκειμένου να αναγνωριστεί η τροφή εκείνη που προκαλεί την αλλεργία και να απομακρυνθεί από το διαιτολόγιο. Τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των τροφών που προκαλούν αλλεργίες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτά και πρέπει να τα αποφεύγουν.
Η κατανάλωση θαλασσινών ενέχει κινδύνους;
Τα θαλασσινά είναι πιθανό να περιέχουν μεγάλη ποσότητα καδμίου και μολύβδου. Το κάδμιο θεωρείται καρκινογόνο, ενώ ο μόλυβδος προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Ο κίνδυνος αυτός αφορά τα εισαγόμενα που προέρχονται από θάλασσες με υψηλά ποσοστά ρύπων, αλλά και όσα αλιεύονται στη χώρα μας σε περιοχές με ρύπους.
Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπιστευόμαστε τους ελέγχους της Πολιτείας και να αποφεύγουμε τα θαλασσινά με δυσάρεστη οσμή και αλλοιωμένο σχήμα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;
Τα θαλασσινά δεν έχουν πολλές θερμίδες. Ο τρόπος που τα μαγειρεύουμε είναι αυτός που αυξάνει το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Τα τηγανητά καλαμαράκια και οι γαρίδες έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα ψητά ή βραστά. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε τα θαλασσινά μας είναι να τα ψήσουμε ή να τα βράσουμε.
Φρέσκα ή κατεψυγμένα;
Αναμφισβήτητα τα φρέσκα θαλασσινά είναι πιο θρεπτικά και ανώτερα ποιοτικά από τα κατεψυγμένα. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι «πόσο φρέσκο είναι το φρέσκο»; Αν δεν είμαστε σίγουροι τελικά για το πόσο φρέσκα είναι τα θαλασσινά που καταναλώνουμε, το κατεψυγμένο ψάρι ή θαλασσινό που έχει καταψυχθεί αμέσως μετά την αλίευσή του και έχει διατηρηθεί σε συνθήκες κατάψυξης μέχρι το μαγείρεμά του είναι σαφώς καλύτερο από το «φρέσκο» που δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες διατήρησής του.
Πηγή: mednutrition.gr