Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινων λαχανικών και φυτικών ινών μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut Microbes, διερευνά την σχέση ανάμεσα στο σπανάκι, την υγεία του εντέρου, των γονιδίων και του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το σπανάκι που έχουμε συνδέσει με τον γενναίο ναύτη Popeye, μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας, από υγιή όραση μέχρι γερή καρδιά.
Αρκεί μια ματιά στα θρεπτικά συστατικά 80 μόλις γραμμάριών του ωμού λαχανικού.
Οι περισσότεροι με αυτήν την ασθένεια πρέπει να αφαιρέσουν τμήμα του παχέος εντέρου χειρουργικά για να αποτρέψουν την ανάπτυξη εκατοντάδων άλλων όγκων καθώς μεγαλώνουν.
Στην συνέχεια υποβάλλονται συχνά σε τοξική θεραπεία με μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για να αποτρέψουν τη δημιουργία πρόσθετων όγκων στον δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο κληρονομικής νόσου, που ονομάζεται familial adenomatous polyposis (οικογενής αδενωματώδης πολύποδας).
Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή, που προκαλεί στους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν πολλαπλές μη καρκινικές αναπτύξεις (πολύποδες) στο παχύ έντερο.
Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, όπως αποκαλύπτει το βαθύ πράσινο χρώμα του, αλλά και σε καροτενοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και ζεαξανθεΐνη, το σπανάκι αποτελεί κορυφαίο τρόφιμο με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, με προστατευτική επιπλέον δράση έναντι παθήσεων των ματιών όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Το σπανάκι έχει συνδεθεί με την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας, την αύξηση της ζωτικότητας και της βελτίωσης του αίματος. Το μυστικό του κρύβεται στον άφθονο σίδηρό του, ουσιαστικής σημασίας μέταλλο για τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού μέσω του αίματος, καθώς και την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας και της σύνθεσης DNA.
Όπως και τα παντζάρια, το σπανάκι περιέχει μεγάλη ποσότητα νιτρικών αλάτων, που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνουν την ακαμψία των αρτηριών και προάγουν τη διαστολή τους, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
Πέρα από τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, έρευνες προσθέτουν στις ευεργετικές ιδιότητες των τροφίμων με τη φυσική ένωση και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από έμφραγμα.
Το σπανάκι περιλαμβάνει υψηλές συγκεντρώσεις από σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών. Πρόκειται για τη βιταμίνη Κ, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και τον φώσφορο.