Το φετινό συνέδριο για τον καρκίνο θα έχει διάρκεια 2 ημέρες –θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 1 και 2 Νοεμβρίου- ενώ ανοίγει τις πύλες του στο ευρύτερο κοινό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Για 7η συνεχόμενη φορά κορυφαίοι ειδικοί από Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη θα ενημερώσουν το κοινό για τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις σε όλες τις βασικές κακοήθειες (καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του μαστού, καρκίνος των ωοθήκων, αιματολογικές κακοήθειες, νεοπλάσματα του πεπτικού συστήματος κλπ.), ενώ οι εργασίες θα εστιάσουν και σε θέματα πολιτικής υγείας προς όφελος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών.
Το συνέδριο θα ανοίξουν με ομιλία τους οι Υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Κύπρου, κ.κ. Θάνος Πλεύρης και Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκπροσωπήσει ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής κατά του καρκίνου (MAC) Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει για την πρόοδο στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου και της Ερευνητικής Αποστολής της ΕΕ για τον Καρκίνο, αναλύοντας παράλληλα τις προκλήσεις της επόμενης μέρας και τα επόμενα σχέδια και δράσεις της ΕΕ.
Σημαντική συμβολή στο κύρος του συνεδρίου αποτελεί η Επιστημονική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, Καθηγητή Παθολογίας & Παθολογικής Ογκολογίας, Διευθυντή στο 3ο Τμήμα Ιατρικής στο ΓΝΘΑ ‘Η Σωτηρία’, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Ν. Συρίγο ένα από τα μεγάλα παράπλευρα «θύματα» της πανδημίας που βιώνουμε είναι οι ασθενείς με καρκίνο.
Τα συστήματα υγείας μετατόπισαν ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, από τις ογκολογικές υπηρεσίες στην διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης. Η ογκολογική έρευνα σε μεγάλο βαθμό ανεστάλη και ογκολογικές δομές αλλάξανε χρήση. Οι ασθενείς με καρκίνο, με καθοδήγηση ή μέσα από έναν ιδιότυπο αυτοπεριορισμό, ανέβαλαν ή τροποποίησαν τις θεραπείες τους, καθυστέρησαν τον τακτικό έλεγχό τους και παραμέλησαν την συστηματική παρακολούθησή τους, ενώ η ποιότητα της ζωής τους επιδεινώθηκε και το άγχος τους αυξήθηκε, λόγω της αναγκαστικής κοινωνικής απομόνωσης.
Οι συνέπειες αυτής της συλλογικής «ολιγωρίας» αναμένεται να εκδηλωθούν αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας, με αύξηση της νοσηρότητας, αλλά δυστυχώς και της θνητότητας των νεοπλασματικών νοσημάτων.
45 και πλέον καταξιωμένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα καθώς και φορείς υπηρεσιών υγείας, δημόσιοι και ιδιωτικοί, «συναντώνται» διαδικτυακά και συζητούν για νέες, καινοτόμες προσεγγίσεις, για πολιτικές υγείας και για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο καθένας θα συμβάλλει με τις γνώσεις και την εμπειρία του, ώστε μέσα από τεκμηρίωση και δημιουργικό διάλογο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα ουσιαστικά, άμεσα υλοποιήσιμα, ρεαλιστικά, αλλά και με όραμα για το μέλλον. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Κώστας Συρίγος: «Στόχος όλων πρέπει να γίνει η σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση των ασθενών με καρκίνο, των πρώην καρκινοπαθών και των φροντιστών τους».
Κατά τη διάρκεια των 2 ημέρων του συνεδρίου θα παρουσιαστούν αναλυτικά:
1η ημέρα: Θέματα πολιτικής που συνδέονται με την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου και νεότερες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με κεντρικό θέμα: «Παροχή αποτελεσματικής και ισότιμης φροντίδας για τον καρκίνο»
2η μέρα: «Τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και θεραπευτικές επιλογές» γύρω από:
τον Καρκίνο του πνεύμονα
τις Αιματολογικές κακοήθειες
τον Γυναικολογικό Καρκίνο
τους Όγκους του Πεπτικού Συστήματος.