Επιστήμονες από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας κατά του Καρκίνου προέβησαν σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη ανασκόπησης 7.000 ερευνών, οι οποίες διεξήχθησαν επί σειρά ετών με στόχο να εξετάσουν το ρόλο του τρόπου ζωής και διατροφής στην πρόκληση καρκίνου δεδομένου ότι κάθε χρόνο καταγράφονται τουλάχιστον 10 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου εκ των οποίων, το 1/3 οφείλεται στον τρόπο ζωής και διατροφής.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το σωματικό λίπος είναι ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης καρκίνου.
Στην μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι το λίπος σώματος έχει μεγαλύτερη επιρροή ως αιτία πρόκλησης καρκίνου, απ’ ότι μέχρι σήμερα ήταν γνωστό και, παίζει σοβαρό ρόλο στη γένεση καρκίνων όπως του παχέος εντέρου και του μαστού.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 18,5 – 24,9 δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο λόγω υπερβολικού λίπους σώματος.
Η λεπτομερέστερη ανάλυση όμως της ανασκόπησης ερευνών έδειξε, ότι όσο πιο πολύ πλησιάζει ο ΔΜΣ στο 25, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες προσβολής από καρκίνο.
Για το λόγο αυτό οι ερευνητές συμβουλεύουν:
-να διατηρούμε το Δείκτη Μάζας Σώματος κοντά στο 20 και,
-μειωμένη την περίμετρο της κοιλιά μας για να είμαστε ασφαλείς.
Η διατροφή μειωμένη σε λιπαρά και η καθημερινή άσκηση, βοηθούν όπως λένε να το επιτύχουμε αυτό.
Παράλληλα, προτείνουν να αποφεύγουμε:
-την κατανάλωση αλκοόλ,
-τα ζαχαρούχα ποτά,
-όπως και τα κόκκινα κρέατα και τα παράγωγα αυτών, όπως:
-σαλάμια,
-λουκάνικα,
ζαμπόν κ.λπ.