Videos

Α. Σπαντιδέας: «Επίσημα στις καρκινογόνες ουσίες το αλκοόλ»

Πρόσφατη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet Oncology», έδειξε ότι ένας στους 25 καρκίνους παγκοσμίως, συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

«Μια μελέτη που ήρθε να επιβεβαιώσει άλλες παλαιότερες, οι οποίες είχαν αποδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ γενικά, προδιαθέτει για διάφορες μορφές καρκίνου όπως της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του στομαχιού, του παγκρέατος, των μαστών και του γυναικολογικού καρκίνου» σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Γεώπολις» με τον Δημήτρη Φαναριώτη, ο Παθολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

“Αυτές οι μελέτες είχαν ξεκινήσει πολύ παλιά και έχουν ξεδιπλωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε βαθμό τέτοιο που η γνώση μας πλέον έχει κατατάξει το αλκοόλ στις καρκινογόνες ουσίες”, πρόσθεσε.

Επίσημα, τόσο στα στατιστικά του ΠΟΥ όσο και των διεθνών οργανισμών ογκολογίας το αλκοόλ θεωρείται καρκινογόνος ουσία.

Η ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ

Όσο αφορά την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με την εμφάνιση καρκίνου, υπάρχει μια γραμμική συσχέτιση, δηλαδή όσο μεγαλύτερη ποσότητα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα για παράδειγμα, ο κίνδυνος είναι μικρός.

«Δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των ποτών.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κρασί για παράδειγμα είναι λιγότερο καρκινογόνο από την μπύρα ή το ουίσκι.

Όλα τα ποτά που περιέχουν αλκοόλη θεωρείται ότι ενέχουν τον κίνδυνο της καρκινογένεσης», υπογράμμισε ο κ. Σπαντιδέας.

Σε σύγκριση με το τσιγάρο

Σε σύγκριση με το τσιγάρο ωστόσο, ο κίνδυνος του καπνίσματος είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί δεν προκαλεί μόνο καρκίνο αλλά και πολύ σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, κάτι που δεν συμβαίνει με το αλκοόλ.

Εν αντιθέσει, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η μικρή κατανάλωση κρασιού, ένα δυο ποτήρια την ημέρα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.


Ο λόγος που το οινόπνευμα κατατάσσεται στις καρκινογόνες ουσίες είναι ότι μεταβολίζεται σε ακεταλδεΰδη ουσία που ασκεί καρκινογόνο δράση.

«Από την στιγμή που επίσημα έχει καταταχθεί το οινόπνευμα στις καρκινογόνες ουσίες, καλό να είναι κανείς να το αποφεύγει.

Εάν ένα άτομο είναι καταθλιπτικό ή κουρασμένο και ξεκουράζεται ή φτιάχνει την διάθεσή του με ένα ποτηράκι κρασί, αυτό μπορεί να αντιπαρέρχεται τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», κατέληξε  ο κ. Σπαντιδέας.

Πηγή: ertnews.gr

Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/a-spantideas-sto-proto-episima-stis-karkinogones-oysies-to-alkool-mikri-katanalosi-ostoso-eyergetei-to-kardiaggeiako-systima-audio/

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.04.2025

Μέθοδος 10-3-2-1-0: Αυτή είναι η καναδική τεχνική που θα σας κάνει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί;

01.04.2025

Ψυχολόγος αποκαλύπτει: Γιατί είναι δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι όταν βρέχει

Για ποιο λόγο επηρεάζεται η διάθεσή μας

01.04.2025

Δεν θυμάστε γιατί μπήκατε στο δωμάτιο – Δείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό

01.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα προϊόντα με σοκολάτα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA

01.04.2025

10.000 άτομα με σύνδρομο Dysmelia: Το φάρμακο-δηλητήριο που ενέκρινε ο ΠΟΥ είχε τις πιο σοβαρές παρενέργειες

31.03.2025

Εμφανίστηκε άγνωστος ιός στη Ρωσία: Προκαλεί βήχα με αίμα!

31.03.2025

Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό από την αλλαγή της ώρας – Τι να κάνετε για να τις περιορίσετε

31.03.2025

Νέα μελέτη «δείχνει» ότι η νηστεία ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία – Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί

31.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα μικροπλαστικά στα φακελάκια τσαγιού και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

31.03.2025

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερίνη