Η λήψη ασπιρίνης στο πλαίσιο της αντικαρκινικής θεραπείας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου των ασθενών με διάφορες μορφές καρκίνου σε ποσοστό που φτάνει έως και το 20%, σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο ecancermedicalscience.
Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Cardiff εκπόνησαν συστηματική επανεξέταση 118 δημοσιευμένων μελετών παρατήρησης σε ασθενείς με 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, και από τα δεδομένα που συγκέντρωσαν, βρήκαν ότι σε σύνολο περίπου 250.000 ασθενών με καρκίνο που ανέφεραν ότι έπαιρναν ασπιρίνη, υπήρξε συσχετισμός με μείωση κατά περίπου 20% στους θανάτους από τη νόσο.
Η ανασκόπηση υποστηρίζει ότι ο διαθέσιμος όγκος στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια «δικαιολογεί τη χρήση της ασπιρίνης» ως συμπληρωματική θεραπεία σε μια μεγάλη ποικιλία τύπων καρκίνου -και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτό.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε εντυπωσιαστεί από τις επιδράσεις της ασπιρίνης στους βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι οποίες φαίνεται πως είναι παρόμοιες σε πολλούς τύπους της νόσου.
Θελήσαμε, λοιπόν, να επανεξετάσουμε τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση της ασπιρίνης ως επιπρόσθετης θεραπείας σε διάφορους καρκίνους και βρήκαμε ότι, συνολικά, οποιαδήποτε στιγμή μετά τη διάγνωση του καρκίνου, σχεδόν το 20% των ασθενών που έπαιρναν το φάρμακο ήταν ζωντανοί», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας, Peter Elwood, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cardiff, ο οποίος μελετά τις επιδράσεις της ασπιρίνης εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.
Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε, επίσης, τους κινδύνους από τη λήψη ασπιρίνης και απευθύνθηκε στους συγγραφείς κάθε μίας από τις υπό εξέταση μελέτες για να ενημερωθεί σχετικά με τυχόν στομαχικά προβλήματα ή αιμορραγίες.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ένας μικρός αριθμός ασθενών είχε εκδηλώσει αιμορραγία, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για επιπλέον θανάτους που να αποδίδονται στην αιμορραγία στους ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η ασπιρίνη όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, αλλά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και την εξάπλωση του καρκίνου μέσα στο σώμα -δηλαδή τη μετάσταση.
Υπάρχει, λοιπόν, τώρα ικανός όγκος στοιχείων που τεκμηριώνει μια σημαντική μείωση στη θνησιμότητα των ασθενών με καρκίνο που παίρνουν ασπιρίνη και το όφελος αυτό φαίνεται πως δεν περιορίζεται σε έναν ή συγκεκριμένους τύπους καρκίνου», σημείωσε ο Δρ. Elwood , καταλήγοντας:
«Η ασπιρίνη, λοιπόν, δείχνει πως αξίζει ιδιαίτερη προσοχή ως επικουρική θεραπεία του καρκίνου και οι ασθενείς και οι φροντιστές τους θα πρέπει να ενημερωθούν για τα διαθέσιμα στοιχεία.
Θα πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι η ασπιρίνη δεν είναι πιθανή εναλλακτική αγωγή για καμία αντικαρκινική θεραπεία».