Διαδικτυακή εκδήλωση διοργάνωσε πριν λίγες μέρες η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας για να επισημάνει τον κίνδυνο από την αύξηση των μηνύσεων εναντίον των Χειρουργών Μαστού, αλλά και για να ενημερώσει τους ιατρούς που ασχολούνται με τη χειρουργική του μαστού και καθημερινά αντιμετωπίζουν τη δαμόκλειο σπάθη της αστικής και ποινικής ευθύνης σε περίπτωση ιατρικού λάθους ή αμέλειας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν: η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός-Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος, Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα και οι κ.κ. Δημήτριος Γροσομανίδης, Χειρουργός Μαστού, Διευθυντής της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής Μαστού του «Μητέρα», Αντώνιος Κεραμόπουλος ε. Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας, Γυναικολόγος – Μαστολόγος, Διευθυντής Α’ Κλινικής Μαστού Νοσοκομείου « ΙΑΣΩ», Ανδρέας Φουστάνος Αν. Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής, Πλαστικός Χειρουργός, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής, Δημήτριος Βούτσινος Δικηγόρος παρ. Αρείω Πάγω, τ. Νομικός Σύμβουλος στην Ελλάδα της Βρετανικής Ένωσης Ιατρικής Άμυνας (Medical Defence Union).
Με τις εισηγήσεις τους οι ιατροί και νομικοί αναφέρθηκαν στα προβλήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε επίπεδο χειρουργικής αντιμετώπισης των παθήσεων του μαστού, αλλά και των αισθητικών προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά καιρούς και ταλαιπωρούν εκείνους που ασχολήθηκαν με τη χειρουργική του μαστού.
Παράλληλα εξετάστηκε το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται, οι ελλείψεις του, το πλαίσιο εξειδίκευσης στη Μαστολογία και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε αυτήν, καθώς και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας και οι προβλέψεις του για τις περιπτώσεις ιατρικών λαθών.
O κ. Γροσομανίδης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Χειρουργική του μαστού εξελίσσεται σε υποειδικότητα, απαιτεί δε, άρτια γνώση των καλοηθών και κακοήθων παθήσεων του μαστού, των χειρουργικών τεχνικών και στενή συνεργασία με όλες τις σχετιζόμενες ειδικότητες στα πλαίσια της Διεπιστημονικής ομάδας».
Ο κ. Φουστάνος ανέφερε ότι «Χρειάζεται πολλή προσοχή στην ενημέρωση της γυναίκας που θα υποβληθεί σε αποκατάσταση για να καταλάβει ότι με οποιαδήποτε τεχνική και αν εφαρμοσθεί δεν θα έχει ποτέ έναν μαστό ίδιο με αυτόν που έχασε.
Με τη σωστή ενημέρωση και με την επιλογή της καλύτερης τεχνικής για την κάθε περίπτωση, μπορούμε να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και να αποφύγουμε ψυχολογικά προβλήματα στην αντιμετώπιση της καινούργιας εικόνας της γυναίκας».
Ο κ. Βούτσινος αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των ιατρικών σφαλμάτων επισημαίνοντας: «Αυτά διακρίνονται σε διαγνωστικά σφάλματα (εσφαλμένη διάγνωση, καθυστερημένη διάγνωση, καθυστερημένη έναρξη θεραπευτικής αντιμετώπισης), σε σφάλματα περί την επιλογή θεραπείας, σε καθόλου ή ελλιπή ενημέρωση, σε σφάλματα περί την εκτέλεση της θεραπείας (ογκεκτομή αντί μαστεκτομής, μαστεκτομή αντί ογκεκτομής, μη πλήρης αφαίρεση της κακοήθειας και μαστεκτομή με βάση θετική ταχεία βιοψία) και σε σφάλματα περί την μετεγχειρητική παρακολούθηση της ασθενούς (μη αναγνώριση επιπλοκών ή υποτροπή).
Για όλα αυτά οι κυρώσεις σε βάρος των Ιατρών για την ανωτέρω ιατρική ευθύνη είναι αστικές, ποινικές και πειθαρχικές».
Οι λόγοι για τους οποίους οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ιατροί οφείλονται σε πολλές αιτίες.
Πέραν της ενδεχόμενης εκμετάλλευσης από την πλευρά των συγγενών δυσμενούς εξέλιξης της έκβασης της υγείας της ασθενούς, περιλαμβάνονται:
-η μη ικανοποίηση της ασθενούς για το αισθητικό αποτέλεσμα,
-για τη μη λεπτομερή ενημέρωση για την κατάστασή της,
-για τη μη λεπτομερή ενημέρωση για το είδος της χειρουργικής επέμβασης, καθώς και,
-για τυχόν μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Η κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, με την εμπειρία της και ως Πραγματογνώμονα στα Ελληνικά Δικαστήρια για περιπτώσεις αγωγών εναντίον Ιατρών, επεσήμανε:
«Το ‘’φάρμακο’’ για τις περιπτώσεις αυτές είναι αφενός η απόλυτη εξειδίκευση σε όποιον ασχολείται με τα θέματα του μαστού, η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να επιδεικνύεται στη μελέτη των απεικονιστικών εξετάσεων, καθώς και η ενδελεχής ενημέρωσης της ασθενούς για κάθε βήμα της χειρουργικής αντιμετώπισης της πάθησής της.
Η ευθύνη του Χειρουργού Μαστού δεν αφορά μόνο την πραγματοποίηση μιας επέμβασης, αλλά εξίσου και την απόφαση μη πραγματοποίησης επέμβασης ενώ αυτή μπορεί να είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη».
Θα πρέπει να τονιστεί πως προβλήματα ενδεχόμενα δημιουργούνται στους Χειρουργούς Μαστού από τυχόν λανθασμένες γνωματεύσεις σε απεικονιστικές εξετάσεις του μαστού, για τις οποίες όμως τελικά την ευθύνη φέρει ο συγκεκριμένος Ιατρός που διενεργεί την κλινική εξέταση και αξιολογεί τα ευρήματα και πραγματοποιεί ή δεν πραγματοποιεί τη χειρουργική επέμβαση.