Ποικίλες ανησυχίες και ερωτήσεις προκαλεί το άκουσμα από το γιατρό μιας διάγνωσης καρκίνου του προστάτη. Το γεγονός αυτό και η ανησυχία και το άγχος που βιώνουν πολλοί άνδρες που διαγνώστηκαν με αυτήν την ασθένεια μπορεί να τους οδηγήσει να επιλέξουν, ενδεχομένως, περιττές επιλογές θεραπείας, επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Buffalo των ΗΠΑ με βάση νέα μελέτη του Ινστιτούτου Καρκίνου Roswell Park.
«Η συναισθηματική επιβάρυνση μπορεί να παρακινήσει τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, χαμηλού κινδύνου, να επιλέξουν πιο επιθετική θεραπεία, όπως η επιλογή χειρουργικής επέμβασης» δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης προσθέτοντας πως «το άγχος και η αγωνία επηρεάζει την επιλογή της θεραπείας και για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η παροχή σαφέστερης πληροφόρησης σχετικά με την πρόγνωση και τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση του άγχους. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της θεραπείας και, τελικά, την ποιότητα της ζωής του ασθενούς» επισημαίνει.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.531 άνδρες με νέο-διαγνωσθέντα, κλινικά εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, που σημαίνει ότι η ασθένεια δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Οι ερευνητές μέτρησαν τη συναισθηματική επιβάρυνση των συμμετεχόντων και αξιολογήθηκαν μετά τη διάγνωση και μετά την απόφασή που έλαβαν για τη θεραπεία τους.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην μελέτη είτε είχαν χαμηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου νόσο και είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποβληθεί σε αγωγή με χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη από θεραπεία ακτινοβολίας και ενεργή παρακολούθηση.
Το επίπεδο της συναισθηματικής δυσφορίας αμέσως μετά τη διάγνωση προέβλεψε μεγαλύτερη πιθανότητα να επιλέξουν τη χειρουργική επέμβαση αντί της προσεκτικής παρακολούθησης, αναφέρουν οι ερευνητές, ακόμη κι αν η ενεργός παρακολούθηση μπορεί να ήταν μια κλινικά βιώσιμη επιλογή και θα μπορούσαν να αποφύγουν τις παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης.