Νεοπλασίες

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Μία νέα μεγάλη μετα-ανάλυση που εξέτασε αρκετές έρευνες διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, ασβεστίου και γιαουρτιού, καθώς και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και κόκκινου κρέατος συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της έρευνας, θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να προσδιοριστεί η σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και το επεξεργασμένο κρέας.

Τόνισαν επίσης ότι η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει πρακτικά τις οδηγίες που υπάρχουν σήμερα για την πρωτογενή πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

«Είναι λογικό να συνιστούμε στους ασθενείς μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, καθώς και περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Πλέον έχουμε και δεδομένα για να στηρίξουμε την παραπάνω οδηγία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Nathorn Chaiyakunapruk.

Άλλοι παράγοντες

Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως για παράδειγμα το αυξημένο σωματικό βάρος και η φυσική αδράνεια, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στη διατροφή για την οποία υπήρχαν ισχυρά δεδομένα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Η μετα-ανάλυση εξέτασε 45 μελέτες και διαπίστωσε συνολικά 109 συνδέσεις.

35 από αυτές (32.1%) ήταν οριακά στατιστικώς σημαντικές, σύμφωνα με το μοντέλο της μετα-ανάλυσης, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Ισχυρή σύνδεση του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Ισχυρή σύνδεση διαπιστώθηκε ανάμεσα στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ (πάνω από 4 ποτήρια την ημέρα).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ισχυρή αντίστροφη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση φυτικών ινών, ασβεστίου και γιαουρτιού και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στη μετα-ανάλυση διαπιστώθηκαν ορισμένες ακόμα συνδέσεις με μέτρια ισχύ. Συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί και γιαούρτι) συνδέθηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αντιθέτως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-3 ποτήρια την ημέρα) συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με τη χαμηλή κατανάλωση ή την αποχή από το αλκοόλ.

Παράγοντες διατροφής

Ορισμένα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι συγκεκριμένοι παράγοντες της διατροφής συνδέονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, η Μεσογειακή δίαιτα, η ημι-χορτοφαγική διατροφή, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, καθώς και τα συμπληρώματα ασβεστίου φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η Δυτική διατροφή και η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο.

Οι οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τα δεδομένα της παρούσας μετα-ανάλυσης ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις παρούσες οδηγίες του American Institute of Cancer Research (AICR) για την πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με τη Sheena Swanner Patel, MS, RDN, επικεφαλής του τμήματος διατροφής στο ινστιτούτο, από τις παρατηρήσεις της παραπάνω μελέτης φαίνεται ότι αρκετοί παράγοντες της διατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο.

«Η μελέτη του AICR βρήκε ισχυρά δεδομένα που δείχνουν ότι τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση 3 μερίδων από τρόφιμα ολικής αλέσεως καθημερινά συνδέθηκε με 17% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», τόνισε η επιστήμονας.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης και στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και τον υψηλό ΔΜΣ, παράγοντες οι οποίοι στο σύνολό τους συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες είχαν αναδείξει τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πρόσφατη μελέτη συσχέτισης διατροφής – μορφής καρκίνου

Πρόσφατη μελέτη η οποία εξέτασε ποιο ποσοστό της κάθε μορφής καρκίνου αποδίδεται στη διατροφή, διαπίστωσε ότι:

ο καρκίνος του παχέος εντέρου βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας (38.3%) και ακολουθούν:

-οι καρκίνοι του φάρυγγα,

-του λάρυγγα,

-του ενδομητρίου,

-του μαστού,

-των νεφρών,

-του στομάχου,

-του ήπατος,

-του παγκρέατος, και, του οισοφάγου, με αυτή τη σειρά.

Νεοπλασίες

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια

05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

Μειώνει το προσδόκιμο ζωής έως και 14 έτη

04.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

25.02.2025

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου

25.02.2025

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

11.02.2025

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια τα συμπτώματα, οι συνήθεις αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

29.01.2025

Φαρμακευτικός κολοσσός αντιμέτωπος με κατηγορίες για σοβαρές παρενέργειες αντικαρκινικού εμβολίου

16.01.2025

Ο FDA απαγορεύει κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε 3.000 τρόφιμα – Φτιάχνεται από πετρέλαιο!

15.01.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

Το ιδανικό συμπλήρωμα για κάθε στόχο ευεξίας

16.04.2025

Ουρολοίμωξη: Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που πρέπει να αποφεύγετε

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ανάρρωσης και στην πρόληψη

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

16.04.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

16.04.2025

Η Ολλανδία προειδοποιεί: «Σταματήστε να τρώτε σπιτικά αυγά λόγω της μόλυνσης από PFAS»

15.04.2025

Αυτή είναι η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά

15.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

15.04.2025

Αυτός είναι ο ξηρός καρπός που μπορεί να ρίξει το σάκχαρο μέσα σε 90 λεπτά

15.04.2025

Η Μεγάλη Εβδομάδα, η νηστεία και ο ρόλος της Θρησκείας στη ζωή του ανθρώπου

15.04.2025

«Γενετική καταστροφή» στην Ολλανδία: Δεκάδες δότες σπέρματος απέκτησαν μέχρι και 75 παιδιά ο καθένας!