Μία νέα μεγάλη μετα-ανάλυση που εξέτασε αρκετές έρευνες διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, ασβεστίου και γιαουρτιού, καθώς και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και κόκκινου κρέατος συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της έρευνας, θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να προσδιοριστεί η σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και το επεξεργασμένο κρέας.
Τόνισαν επίσης ότι η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει πρακτικά τις οδηγίες που υπάρχουν σήμερα για την πρωτογενή πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
«Είναι λογικό να συνιστούμε στους ασθενείς μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, καθώς και περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.
Πλέον έχουμε και δεδομένα για να στηρίξουμε την παραπάνω οδηγία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Nathorn Chaiyakunapruk.
Άλλοι παράγοντες
Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως για παράδειγμα το αυξημένο σωματικό βάρος και η φυσική αδράνεια, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στη διατροφή για την οποία υπήρχαν ισχυρά δεδομένα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.
Η μετα-ανάλυση εξέτασε 45 μελέτες και διαπίστωσε συνολικά 109 συνδέσεις.
35 από αυτές (32.1%) ήταν οριακά στατιστικώς σημαντικές, σύμφωνα με το μοντέλο της μετα-ανάλυσης, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.
Ισχυρή σύνδεση του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Ισχυρή σύνδεση διαπιστώθηκε ανάμεσα στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ (πάνω από 4 ποτήρια την ημέρα).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ισχυρή αντίστροφη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση φυτικών ινών, ασβεστίου και γιαουρτιού και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Στη μετα-ανάλυση διαπιστώθηκαν ορισμένες ακόμα συνδέσεις με μέτρια ισχύ. Συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί και γιαούρτι) συνδέθηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αντιθέτως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-3 ποτήρια την ημέρα) συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με τη χαμηλή κατανάλωση ή την αποχή από το αλκοόλ.
Παράγοντες διατροφής
Ορισμένα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι συγκεκριμένοι παράγοντες της διατροφής συνδέονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, η Μεσογειακή δίαιτα, η ημι-χορτοφαγική διατροφή, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, καθώς και τα συμπληρώματα ασβεστίου φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η Δυτική διατροφή και η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο.
Οι οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Τα δεδομένα της παρούσας μετα-ανάλυσης ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις παρούσες οδηγίες του American Institute of Cancer Research (AICR) για την πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με τη Sheena Swanner Patel, MS, RDN, επικεφαλής του τμήματος διατροφής στο ινστιτούτο, από τις παρατηρήσεις της παραπάνω μελέτης φαίνεται ότι αρκετοί παράγοντες της διατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο.
«Η μελέτη του AICR βρήκε ισχυρά δεδομένα που δείχνουν ότι τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση 3 μερίδων από τρόφιμα ολικής αλέσεως καθημερινά συνδέθηκε με 17% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», τόνισε η επιστήμονας.
Η ίδια αναφέρθηκε επίσης και στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και τον υψηλό ΔΜΣ, παράγοντες οι οποίοι στο σύνολό τους συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αρκετές προηγούμενες μελέτες είχαν αναδείξει τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πρόσφατη μελέτη συσχέτισης διατροφής – μορφής καρκίνου
Πρόσφατη μελέτη η οποία εξέτασε ποιο ποσοστό της κάθε μορφής καρκίνου αποδίδεται στη διατροφή, διαπίστωσε ότι:
–ο καρκίνος του παχέος εντέρου βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας (38.3%) και ακολουθούν:
-οι καρκίνοι του φάρυγγα,
-του λάρυγγα,
-του ενδομητρίου,
-του μαστού,
-των νεφρών,
-του στομάχου,
-του ήπατος,
-του παγκρέατος, και, του οισοφάγου, με αυτή τη σειρά.