Νεοπλασίες

Γιατί το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου;

Γιατί το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου;
Η συνεχής έκθεση στο τοξόπλασμα μπορεί να αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου στους ενήλικες μπορεί να σχετίζεται με ένα παράσιτο που μεταδίδεται από τα μολυσμένα τρόφιμα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Το παράσιτο είναι το πρωτόζωο τοξόπλασμα (toxoplasma gondii) και μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως από το μισοψημένο κρέας. Σε μελέτη σε δύο διαφορετικές βάσεις δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ασθενείς με γλοίωμα ήταν πολύ πιθανότερο να διαθέτουν αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι είχαν μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από το συγκεκριμένο παράσιτο.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου γενικώς είναι σπάνιος. Ωστόσο στο 80% των περιπτώσεων οι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου είναι γλοιώματα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, μετά την κατάποση το τοξόπλασμα δημιουργεί αποικίες σε σχεδόν όλους τους ιστούς του σώματος. Φθάνει μέχρι τον νευρικό ιστό και μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό κύστεων στον εγκέφαλο.

Προγενέστερες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στο γλοίωμα και στην αυξημένη συχνότητα της τοξοπλάσμωσης. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να επαληθεύσουν τις αναφορές αυτές. Έτσι εξέτασαν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του εγκεφάλου σε άτομα τα οποία είχαν υποβληθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα σε εξέταση αντισωμάτων στο τοξόπλασμα.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν προέρχονταν από άτομα που συμμετείχαν:

  • Σε μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS)
  • Στην βιοτράπεζα ορού αίματος Janus του Νορβηγικού Μητρώου Καρκίνου

Από την μελέτη της ACS εξετάστηκαν στοιχεία από 37 πάσχοντες από γλοίωμα και 74 υγιείς συνομηλίκους τους. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 70 έτη. Αντίστοιχα, από την βιοτράπεζα Janus εξετάστηκαν στοιχεία από 323 ασθενείς και ισάριθμους υγιείς ανθρώπους, μέσης ηλικίας 40 ετών.

Δύο αντιγόνα

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ελεγχθεί για αντισώματα σε δύο συγκεκριμένες ουσίες (αντιγόνα) που υπάρχουν στην επιφάνεια του τοξοπλάσματος. Τα αντιγόνα αυτά λέγονται p22 και sag-1. Θετικοί στο τοξόπλασμα θεωρήθηκαν όσοι είχαν θετικό αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε από αυτά τα αντιγόνα.

Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί ο συγκεκριμένος καρκίνος του εγκεφάλου ήταν πολύ μεγαλύτερος στους εθελοντές με θετικό αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε αντιγόνο, αλλά ιδιαιτέρως με το αντιγόνο sag-1. Ειδικότερα, ο κίνδυνος αυξανόταν από 32% έως 235%, σε σύγκριση με τους εθελοντές που ήσαν αρνητικοί και στα δύο αντιγόνα.

Παρότι αυτά τα ποσοστά μοιάζουν τεράστια, «το γλοίωμα είναι ένας σπάνιος καρκίνος», έσπευσε να διευκρινίζει η ερευνήτρια Anna Coghill, από το Κέντρο Καρκίνου H. Lee Moffitt στην Τάμπα της Φλόριντα.  «Επομένως, ο απόλυτος κίνδυνος να τον εκδηλώσει κάποιος παραμένει πολύ χαμηλός».

Επιπλέον, «τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν σημαίνουν ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου προκαλείται σε όλες τις περιπτώσεις από το τοξόπλασμα», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr James Μ. Hodge, από το Τμήμα Επιστήμης του Πληθυσμού της ACS. «Υπάρχουν ασθενείς με γλοίωμα οι οποίοι δεν έχουν αντισώματα στο τοξόπλασμα και το αντίστροφο».

Ποια είναι, συνεπώς, η πρακτική αξία της μελέτης; Ότι η μείωση της έκθεσης στο συγκεκριμένο παράσιτο που προέρχεται από το μισοψημένο κρέας μπορεί να ελαττώνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του εγκεφάλου και ιδίως γλοίωμα, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Cancer.

Νεοπλασίες

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη πλέον πιστεύουν ότι μπορούν να σωθούν από την επάρατη νόσο

11.12.2024

Διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 28 ετών – Αποκαλύπτει τα έξι συμπτώματα που αμέλησε

O Joe Faratzis εξήγησε τα πράγματα που του είχαν σηματοδοτήσει ότι έδινε μάχη με μια σοβαρή ασθένεια

09.12.2024

Χαμηλά ουδετερόφιλα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες – Τα φυσιολογικά επίπεδα

03.07.2024

Τα νανορομπότ είναι η λύση για την καταπολέμηση του καρκίνου

02.07.2024

Σουηδία: Ερευνητές ανέπτυξαν νανορομπότ που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

23.12.2024

Τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για την υγεία μας τα αχλάδια

Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C

23.12.2024

Απώλεια βάρους: Δείτε με ποιες ασκήσεις θα κάψετε περισσότερες θερμίδες

Πέρα από τη διατροφή, χρειάζεται και γυμναστική για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα

23.12.2024

Γιατί η χολίνη είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου; – Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

23.12.2024

Έρευνα: Η συχνή κατανάλωση junk food μπορεί να επιταχύνει τη βιολογική γήρανση

23.12.2024

Σοκολάτα του Ντουμπάι: «Είναι μεγάλη απάτη… Μην την καταναλώνετε» λένε ειδικοί

23.12.2024

«Σύνδρομο της πρώτης μπουκιάς»: Αυτές είναι οι αιτίες που προκαλούν πόνο στη γνάθο

23.12.2024

Comfort food: Τι ακριβώς είναι και γιατί το ζητάμε περισσότερο τον χειμώνα;

23.12.2024

Οι ειδικοί καταρρίπτουν έξι συνηθισμένους μύθους για τις γιορτές

23.12.2024

Δείτε πόσες θερμίδες έχουν τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες και η βασιλόπιτα

23.12.2024

Τα συμπτώματα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που υποδηλώνουν άνοια