Σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι αλλεργίες εκτός από ενοχλητικές ενδέχεται και να προειδοποιούν για μελλοντικές κακοήθειες.
Οι επιστήμονες του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth (VCU), αποκάλυψαν μετά από μια σειρά ερευνών ότι ο μηχανισμός του οργανισμού κατά των αλλεργιών αφοπλίζει τη θωράκισή του εναντίον του καρκίνου.
Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Leukοcyte Biology» και αξιολόγησε και την επίδραση της ισταμίνης.
Η ισταμίνη είναο του όπλο του ανοσοποιητικού που ενεργοποιείται εναντίον των αλλεργιογόνων και ξένων παθογόνων που συνδέονται με φλεγμονή, στην ανάπτυξη του καρκίνου.
Ο δρ Ντάνιελ Κόνραντ, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, σε συνεργασία με τη Ρεμπέκα Μάρτιν και τον Σεϊνέι Σαλίμ, πραγματοποίησαν τεστ σε πειραματόζωα και διαπίστωσαν ότι αναστέλλοντας την παραγωγή ισταμίνης διακόπτεται η διαδικασία που προάγει την ανάπτυξη του μελανώματος.
Η ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Σε περίπτωση, όμως, που μειωθεί η παραγωγή της ισταμίνης, τότε μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος της φλεγμονής, οπότε και του καρκίνου.
Στη μελέτη οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ισταμίνη προωθεί την ενεργοποίηση,την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των κατασταλτικών κυττάρων μυελικής σειράς (MDSCs), τα οποία βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης του όγκου με την καταστολή της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα καλά νέα είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα κύτταρα MDSCs θα μπορούσαν να μειωθούν με απλά αντισταμινικά φάρμακα, όπως η σετιριζίνη και η σιμετιδίνη.
«Αυτή η έρευνα είναι πολύ συναρπαστική, καθώς αναδεικνύει μια σχέση ανάμεσα σε δύο ασθένειες που δεν συνδέονται συνήθως. Ωστόσο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η σύνδεση είναι κάτι πολύ καινούργιο και απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα αντισταμινικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντικαρκινικές θεραπείες» δήλωσε ο δρ Κόνραντ.