Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα κυτταρικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας όπως προκύπτει από μεγάλη κλινική δοκιμή που έγινε στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering, στη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, σχεδόν οι εννέα από τους δέκα ασθενείς με προχωρημένη μορφή της νόσου, μετά τη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένων Τ-κυττάρων (από το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα) παρουσίασαν πλήρη ύφεση του καρκίνου.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Μισέλ Σαντελέν εξηγούν ότι «αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν πως η κυτταρική θεραπεία αποτελεί μια ισχυρή θεραπεία για τους ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις συμβατικές θεραπείες».
Η κλινική δοκιμή έγινε σε 16 ασθενείς που έπασχαν από β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, μια μορφή αιματολογικού καρκίνου που αναπτύσσεται στα β-κύτταρα και είναι δύσκολο να θεραπευτεί, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς υποτροπιάζουν. Μόνο των 30% των ασθενών ανταποκρίνονται θετικά στη χημειοθεραπεία. Χωρίς επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών είναι μικρό.
Οι επιστήμονες χορήγησαν στους ασθενείς ανοσοποιητικά Τ-κύτταρα που είχαν «επανεκπαιδευθεί» μέσω γενετικής τροποποίησης, ώστε να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Σχεδόν στο 90% των ασθενών ο καρκίνος εξαφανίστηκε.
Η εστιασμένη κυτταρική ανοσοθεραπεία είναι μια σχετικά νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου.
Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τη γρίπη και άλλους ιούς, δεν αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα, αδυνατεί να εκριζώσει τη νόσο. Αν όμως «μάθει» να βλέπει τον καρκίνο ως εχθρό, τότε αποκτά και πάλι το πλεονέκτημα.