Νεοπλασίες

Επηρεάζει η διατροφή την εμφάνιση καρκίνου;

Πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες και δεύτερη στις αναπτυσσόμενες είναι πλέον ο καρκίνος, με 8 περίπου εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε όλο το κόσμο. Οι έρευνες έχουν εντατικοποιηθεί και νέα στοιχεία αλλάζουν τον τρόπο που μέχρι τώρα βλέπαμε αυτή τη σύγχρονη μάστιγα.

Πόσο σημαντική είναι όμως η διατροφή στη διατήρηση της καλής μας υγείας και εν προκειμένω στην εμφάνιση καρκίνου; Όπως μας εξηγεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής Δρ. Δημήτριος Τσουκαλάς, παρότι ο καρκίνος συνδέεται με την κληρονομικότητα και τα γονίδια, η αλήθεια είναι ότι αυτή αφορά σε πολύ μικρό ποσοστό (5-10%).

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, ο καρκίνος είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσα από αλλαγές του τρόπου ζωής, καθώς συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως τη διατροφή, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το αλκοόλ και την άσκηση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (90-95%).

Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη καρκίνου είναι:

– Διατροφή 30-35%

– Κάπνισμα 20-25%

– Παχυσαρκία 10-20%

– Αλκοόλ 4-6%

– Λοιμώξεις 15-20%

– Άλλοι παράγοντες (ακτινοβολία, έκθεση σε τοξικούς παράγοντες κ.λπ.) 10-15%

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν ότι η εμφάνιση του καρκίνου εξαρτάται σημαντικά από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, ενώ όλο και περισσότερες μελέτες στοιχειοθετούν τον ρόλο των θρεπτικών συστατικών στη πρόληψη και τη θεραπεία διαφορετικών μορφών καρκίνου.

Ο καρκίνος είναι δημιούργημα του σύγχρονου ανθρώπου

Πρόσφατες έρευνες επιστημόνων ρίχνουν νέο φως στον τρόπο που βλέπουμε αυτή την σύγχρονη μάστιγα. Το παράδοξο είναι ότι η αυτή η φρέσκια ματιά προέρχεται από το παρελθόν. Ερευνητές αφού εξέτασαν χιλιάδες δείγματα ιστών από μούμιες ανθρώπων και ζώων διαπίστωσαν ότι η ανεύρεση καρκινικών ιστών σ’ αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια, τονίζει ο κ. Τσουκαλάς.

Λαμβάνοντας υπόψη την απουσία των σύγχρονων χειρουργικών επεμβάσεων κατά την αρχαιότητα και την καλύτερη διατήρηση των καρκινικών ιστών από τους φυσιολογικούς μέσα στο χρόνο, τότε, αν ο καρκίνος είχε την έκταση που έχει στην σύγχρονη κοινωνία, θα εντοπίζαμε πληθώρα περιπτώσεων καρκίνων, ιδιαίτερα σε άτομα που πέθαναν σε μεγάλη ηλικία.

Είναι προφανές ότι παράγοντες που υπήρχαν στην αρχαιότητα και δεν προκαλούσαν καρκίνο (μικρόβια, ιοί και κληρονομικότητα) είναι μάλλον απίθανο να μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν καρκίνο σήμερα. Ισχύει βέβαια και το ανάποδο.

Οι κύριοι υπαίτιοι του καρκίνου είναι πιθανότερο να βρίσκονται μεταξύ των παραγόντων που δεν υπήρχαν παλαιότερα αλλά υπάρχουν σήμερα ή υπάρχουν πια σε πολύ μεγαλύτερη έκταση όπως:

– Στρες

– Παχυσαρκία

– Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

– Έλλειψη μικρο-θρεπτικών συστατικών

– Επεξεργασμένες τροφές

– Ζάχαρη

– Μόλυνση του περιβάλλοντος

– Ραδιενέργεια

– Ανθρώπινες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

– Τοξική επιβάρυνση από τεχνητές χημικές ουσίες

– Έλλειψη άσκησης

Πράγματι, όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν συνδεθεί, σε ξεχωριστές μελέτες, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Το ευχάριστο είναι ότι στην πλειοψηφία τους είναι διαχειρίσιμοι και μπορούμε να τους επηρεάσουμε σε σημαντικό βαθμό.

Από τους 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως που οφείλονται στον καρκίνο, πόσοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν; Σύμφωνα με μελέτες:

• Τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με μείωση της επίπτωσης των συχνότερων μορφών καρκίνου κατά 50%.

• Η αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής επιφέρει μείωση της εμφάνισης καρκίνου κατά 36%.

• Η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και κρεάτων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

• Η άσκηση και το μειωμένο σωματικό βάρος μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο σε ποσοστά από 30-40%.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, αν διαχειριστούμε τους συγκεκριμένους παράγοντες και παράλληλα βελτιστοποιήσουμε τις ελλείψεις του οργανισμού μας σε μικροθρεπτικά συστατικά, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσουμε από καρκίνο.

Στρες και Καρκίνος

Το στρες είναι ένας παράγοντας που αναφέρεται από όλους σχεδόν τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Τσουκαλά, το στρες είναι η σκανδάλη που ενεργοποιεί την εμφάνιση της νόσου. Θα πρέπει όμως να υπάρχει μια σημαντικού βαθμού βιοχημική ανισορροπία που μαζί με έντονες καταστάσεις στρες συνθέτουν τη νόσο.

Για να είμαστε υγιείς και να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα του καρκίνου πρέπει:

• Να διατηρούμε τη βιταμίνη D σε πολύ καλά επίπεδα

• Να προσέχουμε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας

• Να ασκούμαστε όσο μπορούμε περισσότερο

• Να καλύπτουμε τις ελλείψεις μας σε μικρο-θρεπτικά συστατικά

• Να λαμβάνουμε καθημερινά μια πολυβιταμίνη με μεταλλικά στοιχεία

• Να μην τα παίρνουμε όλα τις «μετρητοίς». Είναι αποδεδειγμένο ότι όσο πιο σοβαρά βλέπουμε τα πράγματα τόσο περισσότερες δυσκολίες συναντάμε μπροστά μας.

Η καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που δύνανται να προκαλέσουν καρκίνο μπορεί να μειώσει σημαντικά το φόβο να αρρωστήσουμε από αυτόν και αντί να ελπίζουμε να μη μας «τύχει» το κακό, να μας επιτρέψει να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τα επίπεδα της υγείας μας.

Ο βαθμός κατανόησης της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού αυξάνεται μέρα με τη μέρα και μαζί του και οι δυνατότητές μας να αλλάξουμε πράγματα που μέχρι χτες φάνταζαν ακατανόητα.

Νεοπλασίες

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια

05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

Μειώνει το προσδόκιμο ζωής έως και 14 έτη

04.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

25.02.2025

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου

25.02.2025

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

11.02.2025

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια τα συμπτώματα, οι συνήθεις αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

29.01.2025

Φαρμακευτικός κολοσσός αντιμέτωπος με κατηγορίες για σοβαρές παρενέργειες αντικαρκινικού εμβολίου

16.01.2025

Ο FDA απαγορεύει κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε 3.000 τρόφιμα – Φτιάχνεται από πετρέλαιο!

15.01.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.04.2025

Αυτές είναι οι δύο δίαιτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι δύο δίαιτες προκάλεσαν αλλαγές στο μικροβίωμα των συμμετεχόντων

11.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς η Nomophobia συνδέεται με τον ναρκισσισμό

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

11.04.2025

Με πόσα βήματα την ημέρα αρχίζει η απώλεια των περιττών κιλών

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

10.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

10.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

10.04.2025

Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικές βλάβες

10.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ο ρυθμός με τον οποίο μεγαλώνουν τα νύχια σας δείχνει πόσο γρήγορα γερνάτε

10.04.2025

Αυτή είναι η ιδανική ώρα για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά