Η καρδιακή ανακοπή προκύπτει από δυσλειτουργία στο… ηλεκτρικό κύκλωμα της καρδιάς και λανθασμένα πολλές φορές μπερδεύεται με το έμφραγμα που οφείλεται σε διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος.
Μάλιστα, ο κίνδυνος για ανακοπή είναι μεγαλύτερος σε όσους είναι άνω των 60 ετών, υπέρβαροι ή έχουν διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τον Βίνσεντ Μπαφαλίνο, MD, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
«Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο περισσότερο θα πρέπει να ανησυχείτε για οτιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με την καρδιά», προειδοποιεί.
Τα προειδοποιητικά σημάδια
Αν και η ανακοπή καρδιάς μπορεί να συμβεί αιφνιδίως, συνήθως υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία εάν δεν τα αγνοήσει κάποιος, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τη ζωή του.
Ο πόνος στο στήθος που εκδηλώνεται είτε σαν σφίξιμο είτε σαν να ασκείται πίεση είναι ίσως το πιο γνωστό από όλα τα σημάδια και εάν δεν υποχωρήσει μετά από μόλις λίγα λεπτά, τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό.
Ακόμα πόνος ή ενόχληση που επεκτείνεται σε ώμο, χέρι, πλάτη, λαιμό, γνάθο, δόντια ή μερικές φορές ακόμα και στο πάνω μέρος της κοιλιάς θα πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι», όπως και πιθανός κρύος ιδρώτας.
Στα προειδοποιητικά σημάδια συμπεριλαμβάνονται ακόμα κούραση, ζαλάδα ή ξαφνική ζάλη, ναυτία, αλλά και δυσκολία στην αναπνοή, καούρα ή δυσπεψία, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Ειδικότερα οι γυναίκες μπορεί να νιώσουν έναν σύντομο ή οξύ πόνο στον αυχένα, στο χέρι ή στην πλάτη.
Πολλοί άνθρωποι έχουν προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα ώρες, ημέρες ή εβδομάδες νωρίτερα. Ο πόνος στο στήθος ή η στηθάγχη, η οποία προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της ροής του αίματος στην καρδιά, που συνεχίζονται και δεν υποχωρούν με την ανάπαυση μπορεί να αποτελέσουν ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι.
Τα τρία συμπτώματα και η σημασία της πρόληψης
Τα τρία συμπτώματα που μαρτυρούν καρδιακή ανακοπή είναι: απώλεια των αισθήσεων και πτώση, διακοπή αναπνοής και διακοπή καρδιακού παλμού.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τρόποι να μειώσει κανείς τις πιθανότητες, όπως το να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να μην καπνίζει, να προσέχει το βάρος και τη διατροφή του, να ασκείται τακτικά και να διαχειρίζεται το άγχος στην καθημερινότητά του.
Ακόμα θα πρέπει να ελέγχει πιθανές άλλες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης και να παίρνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να προστατεύουν και να βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς τους.