Στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μέσω αύξησης της χοληστερόλης κατέληξε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο.
Τα ευρήματα της έρευνας που είχε για επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Norrina Allen, δημοσιεύθηκαν στο JAMA.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα έξι μελετών περίπου 30.000 ανθρώπων σε βάθος 30ετίας και παρατήρησαν πως όσοι άνθρωποι:
-που τρώνε τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και,
–8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά.
Η χοληστερόλη που περιέχεται στα αυγά εκτιμάται πως είναι ο υπαίτιος καθώς 300mg διατροφικής χοληστερόλης ημερησίως, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου κατά 17% και πρόωρου θανάτου κατά 18%.
Οι ερευνητές εξήγησαν πως δεν πρέπει τα αυγά να αποκλειστούν από τη διατροφή, αλλά να προτιμάται το ασπράδι από τον κρόκο, καθώς στον δεύτερο βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης.
Στον κρόκο ενός μεγάλου αυγού περιέχονται 186mg διατροφικής χοληστερόλης ενώ άλλα ζωικά προϊόντα με υψηλή χοληστερόλη είναι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αλλά και τα πλήρη σε λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα.