Η κατανάλωση 0.5-3 ποτηριών καφέ την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2021.
Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα που εξετάζει τις επιδράσεις της καθημερινής κατανάλωσης καφέ στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Επιβεβαιώνει, μάλιστα, ότι η κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής, καθώς ακόμα και αυτοί που κάνουν υψηλή κατανάλωση δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια για τα επόμενα 10-15 χρόνια.
Επιπλέον, αυτοί που πίνουν 0.5-3 ποτήρια καφέ ημερησίως έχουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή θανάτου από όλα τα αίτια.
“Αν και ο καφές αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του στην καρδιαγγειακή υγεία”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.
Η παρούσα μελέτη εξέτασε ξεχωριστά τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 468.629 εθελοντές από τη βάση UK Biobank που δεν είχαν ενδείξεις καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της μελέτης.
Η μέση ηλικία τους ήταν τα 56.2 χρόνια και το 55.8% ήταν γυναίκες.
Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση καφέ:
- Καθόλου (22.1%)
- Χαμηλή-μέτρια, δηλαδή 0.5-3 ποτήρια την ημέρα (58.4%)
- Υψηλή, δηλαδή άνω από 3 ποτήρια την ημέρα (19.5%)
Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στην καθημερινή κατανάλωση καφέ και τη συχνότητα διαφόρων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ένα διάστημα 11 ετών.
Στην ανάλυσή τους έκαναν προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες, όπως:
-η ηλικία,
-το φύλο,
-το σωματικό βάρος,
-το ιστορικό καπνίσματος,
-η φυσική άσκηση,
-η υπέρταση,
-ο διαβήτης,
-τα επίπεδα της χοληστερόλης,
-η κοινωνική και οικονομική κατάσταση,
-η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και,
-η διατροφή.
Συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου καφέ, αυτοί που έκαναν χαμηλή-μέτρια κατανάλωση είχαν:
-12% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια,
-17% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και,
-21% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
“Θέλοντας να εξετάσουν και τους σχετικούς μηχανισμούς, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη σύνδεση ανάμεσα στην καθημερινή κατανάλωση καφέ και την καρδιακή λειτουργία σε ένα διάστημα 11 ετών.
Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 30.650 εθελοντές που είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία, μία εξέταση που μπορεί να μας δώσει μία καλή εικόνα για τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Η ανάλυση των απεικονιστικών εξετάσεων έδειξε ότι οι εθελοντές που έπιναν καθημερινά καφέ είχαν καλύτερη καρδιακή υγεία.
Η θετική αυτή επίδραση παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικίες, αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μέχρι τριών ποτηριών καφέ ημερησίως συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Αν και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες προκειμένου να εξεταστεί ο μηχανισμός της παραπάνω σύνδεσης, είναι προφανές ότι ο καφές έχει θετικές επιδράσεις τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία της καρδιάς», καταλήγει η μελέτη.