Δύο νέες μελέτες σε χιλιάδες εθελοντές αποκαλύπτουν πως η καθημερινή, έντονη γυμναστική αρρωσταίνει την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο αρρυθμίας και θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Στην μία μελέτη, επιστήμονες από τη Σουηδία ρώτησαν περισσότερους από 44.000 άνδρες, ηλικίας 45 έως 79 ετών, αν και πόσο γυμνάζονταν μετά τα 30 τους χρόνια, και στη συνέχεια παρακολούθησαν επί 12 χρόνια την πορεία της υγείας τους.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι γυμνάζονταν έντονα επί περισσότερες από 5 ώρες την εβδομάδα στα 30 τους, είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή στην ηλικία των 60 ετών, σε σύγκριση με όσους γυμνάζονταν έντονα λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα.
Η κολπική μαρμαρυγή, που λέγεται και ινιδισμός των κόλπων, είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρδιακής αρρυθμίας, κατά την οποία η καρδιά κτυπά ακατάστατα και συχνά γρήγορα.
Επειδή οι κόλποι της καρδιάς συστέλλονται γρήγορα και ανώμαλα, το αίμα δεν ρέει αρκετά γρήγορα σε αυτούς, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Αν ο θρόμβος εξωθηθεί από την καρδιά, μπορεί να φθάσει έως τα αγγεία του εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην πραγματικότητα, οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από τη Γερμανία ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 1.000 60άρηδες εθελοντές οι οποίοι έπασχαν από καρδιολογικά προβλήματα και οι οποίοι άρχισαν να γυμνάζονται για να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους.
Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί μία δεκαετία, διαπιστώνοντας πως όσοι γυμνάζονταν λιγότερο απ’ όλους και όσοι γυμνάζονταν έντονα σε καθημερινή βάση είχαν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό στο μεσοδιάστημα.
Τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου διέτρεχαν όσοι εθελοντές γυμνάζονταν έντονα επί δύο έως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
Και οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Heart».
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αποκομίζει κανείς τα μέγιστα οφέλη από την γυμναστική όταν ασκείται με μέτρια ένταση, γράφει σε ένα σχόλιό του που συνοδεύει τις δύο μελέτες ο δρ Λουίς Μοντ, από τη Hospital Clínic της Βαρκελώνης.
Επιπλέον, αποκαλύπτουν και μία μακροπρόθεσμη συνέπεια της υψηλής εντάσεως γυμναστικής: οι άντρες που γυμνάζονταν σκληρά επί 5 ώρες την εβδομάδα στα 30 τους και είχαν σταματήσει την γυμναστική στα 50 τους, είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή στα 60 τους.
Αντιθέτως, όσοι γυμνάζονταν ήπια ακόμα και στα 60 τους, περπατώντας με γρήγορο βήμα ή κάνοντας ποδήλατο επί τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα, είχαν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες μαρμαρυγής, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου.
www.tanea.gr