Σταδιακή υποχώρηση παρατηρείται στην κοινωνική επιβάρυνση από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο «Παγκόσμιο Άτλαντα Καρδιαγγειακών Παθήσεων», η Ελλάδα είναι η ανεπτυγμένη χώρα με το μεγαλύτερο καρδιαγγειακό «βάρος» για την κοινωνία της, με βάση τα χαμένα χρόνια υγιούς ζωής.
Όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα επιβαρύνουν περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο «Παγκόσμιος Άτλας Καρδιαγγειακών Παθήσεων», συντάχθηκε από διεθνή επιστημονική επιτροπή και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Global Heart.
Ο βασικός δείκτης που χρησιμοποιείται, είναι τα «προσαρμοσμένα με βάση την αναπηρία χρόνια ζωής» (Disability Adjusted Life Years – DALYs), ένα μέτρο που συνδυάζει τόσο τους πρόωρους καρδιαγγειακούς θανάτους, όσο και τις σοβαρές συνέπειες από τα μη θανατηφόρα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ουσιαστικά, τα DALYs αθροίζουν τα έτη που χάνονται τόσο λόγω των πρόωρων θανάτων, όσο και λόγω μιας ζωής με αναπηρία, εξαιτίας των διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η Ελλάδα, μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών, εμφανίζει το θλιβερό «προνόμιο» να έχει το μεγαλύτερο ανά κεφαλή καρδιαγγειακό βάρος (χαμένα έτη DALYs ανά 100.000 κατοίκους), ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ανδόρα και τη Φινλανδία, ενώ στον αντίποδα (χαμηλότερο βάρος) βρίσκονται το Μπρουνέι και το Ισραήλ.
Η Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με την έκθεση, εμφάνιζε 6.455 DALΥs ανά 100.000 κατοίκους (παρουσιάζοντας μείωση από 6.967 DALYs το 1990). Η δεύτερη Γερμανία είχε 5.618 χαμένα έτη DALYs το 2010, ενώ το Μπρουνέι με τα λιγότερα χαμένα έτη, είχε 2.322 DALYs.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1990 αρκετές άλλες ανεπτυγμένες χώρες (Γερμανία, Φινλανδία, Μ. Βρετανία Αυστρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Νορβηγία κ.α.) είχαν περισσότερα χαμένα DALYs ανά 100.000 κατοίκους από ό,τι η Ελλάδα.
Όμως έως το 2010 οι χώρες αυτές μείωσαν σημαντικά (από 29% έως 47%) το καρδιαγγειακό βάρος για τις κοινωνίες τους, ενώ η Ελλάδα που εμφάνισε μεν κι αυτή βελτίωση (μείωση του καρδιαγγειακού βάρους), αλλά μόνο κατά 7%, βρέθηκε πλέον στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα χαμένα έτη. Στην παγκόσμια κατάταξη η χώρα υποχώρησε κατά οκτώ θέσεις, από την 25η στην 33η.
www.health.in.gr