Το είδος των λιπαρών που τρώμε δεν σχετίζεται τόσο πολύ με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας όσο πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί, σύμφωνα με επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ρατζίβ Τσαουντχούρι του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ανέλυσαν στοιχεία από 72 δημοσιευμένες μελέτες που συνολικά αφορούσαν πάνω από 600.000 άτομα σε 18 χώρες.
Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι τα «κακά» κορεσμένα λιπαρά οξέα, είτε αυτά μετριούνταν ως ποσοστό της συνολικής διατροφής, είτε ως βιοδείκτης στο αίμα, δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Επίσης, η μελέτη δεν εντόπισε κάποια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη συνολική κατανάλωση των «καλών» μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, – καθώς επίσης των πολυακόρεστων ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων – και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Ως εκ τούτου οι ερευνητές συμπέραναν – κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα – ότι με βάσει τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν δικαιολογούνται οι τρέχουσες οδηγίες για τους περιορισμούς στην κατανάλωση των κορεσμένων λιπών για λόγους προστασίας της καρδιάς.
Ούτε, εξάλλου, όπως επεσήμαναν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία που, αντίστροφα, να δικαιολογούν την αυξημένη κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών (όπως τα ωμέγα-3 και 6), πάλι για λόγους προστασίας της καρδιάς.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”.