Η σκούρα σοκολάτα ωφελεί την υγεία της καρδιάς μας και επιστήμονες γνωρίζουν τώρα πια την αιτία.
Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά διότι αποκαθιστά την ευλυγισία των αρτηρίων και εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να «κολλήσουν» στα τοιχώματα των αγγείων, αναφέρουν Ολλανδοί επιστήμονες.
Τόσο η αρτηριακή δυσκαμψία όσο και η συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων αποτελούν παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης (αρτηριοσκλήρυνσης), γράφουν στο τεύχος Μαρτίου της επιθεωρήσεως «The FASEB Journal».
Ο ερευνητής Diederik Esser, των Top Institute Food και του Nutrition and Wageningen University, στην Ολλανδία, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα της επίδρασης της κατανάλωσης σοκολάτας στην υγεία των αγγείων και δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φλαβονόλης δεν έχει επιπλέον όφελος.
Ωστόσο η αυξημένη φλαβονόλη επηρέαζε τη γεύση και επομένως την επιθυμία για κατανάλωση σκούρας σοκολάτας.
Οι ερευνητές μελέτησαν 44 μεσήλικες υπέρβαρους άντρες σε 2 περιόδους των 4 εβδομάδων, καθώς κατανάλωναν 70 γρ. σοκολάτας την ημέρα. Οι εθελοντές έλαβαν είτε ενισχυμένη σκούρα σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα φλαβονόλης είτε κανονική.
Και οι 2 σοκολάτες είχαν παρόμοιο περιεχόμενο μάζας κακάο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού ‘FASEB Journal.’