Υπάρχει το ενδεχόμενο να συνδέεται η καρδιακή ανεπάρκεια με τον καρκίνο; Ναί σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωστούν με καρκίνο.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί καρκίνο αλλά «θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων», σχολιάζει ο Δρ Άντριαν Χερνάντεζ, καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα.
Οι ερευνητές της Κλινικής Μάγιο στη Μινεσότα, με επικεφαλής τον Δρ Σαντχιρ Κουσχβαχα μελέτησαν 961 ασθενείς που μόλις είχαν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια και τους συνέκριναν με άτομα ίδια ηλικίας και φύλου χωρίς τη νόσο.
Όμοια αναλογία των συμμετεχόντων (22% – 23%) είχε ήδη καρκίνο. Ωστόσο εντοπίστηκαν 596 ζεύγη ατόμων χωρίς καρκίνο, τα οποία οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση, όταν οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 73 ετών.
Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της μελέτης, 244 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο, περιλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού και του αίματος.
Μετά από συνεκτίμηση συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου, όπως το σωματικό βάρος και το κάπνισμα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο, συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν καρδιακή ανεπάρκεια.
Αν και τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι σε χειρότερη κατάσταση υγείας γενικότερα (αφού μπορεί να πάσχουν επίσης από διαβήτη ή υπέρταση) και πάλι δεν μπορεί να εξηγηθεί η αύξηση του κινδύνου ως προς τον καρκίνο.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι ενδεχομένως κάποια καρδιολογικά φάρμακα να αυξάνουν τον κίνδυνο ή το στρες και η φλεγμονή από την ίδια την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως επίσης και η έλλειψη οξυγόνου. Τέλος, ενδεχομένως η σχέση να εξηγείται και από το γεγονός ότι οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια επισκέπτονται συχνότερα τις δομές υγείας και άρα υποβάλλονται σε περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις, από τον γενικό πληθυσμό