Η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πολλές φορές μάλιστα αποδεικνύεται σημαντικότερη ακόμη και σε σχέση με τα φάρμακα. Η δυνατότητα μείωσης λοιπόν της θνησιμότητας μέσω της λήψης διατροφικών μέτρων κρίνεται απαραίτητη.
Πρακτικές συμβουλές για τους ασθενείς
- Προσπαθήστε να ακολουθείται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Ισορροπήστε τις επιλογές λιγότερο υγιεινών τροφών με τις υγιεινές, πχ απολαύστε ένα κρουασάν και συνδυάστε το με γιαούρτι και μούσλι για να διασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών.
- Τρώτε ποικιλία τροφίμων – δοκιμάστε νέες υγιεινές τροφές και υγιεινά σνακ, όπως φρούτα
- Συγκεντρώστε την προσοχή σας στο τι τρώτε – φρούτα, λαχανικά κλπ- αντί στο τι να αποφεύγεται
- Το φαγητό είναι απόλαυση –φροντίστε να βρίσκεται το χρόνο να απολαμβάνετε το φαγητό με την οικογένεια και τους φίλους, αλλά μην τρώτε πάρα πολύ
- Γίνεται (πιο) δραστήριοι σωματικά- ένας υγιεινός τρόπος για να διεγείρετε την όρεξη σας
- Κάντε μικρές αλλαγές κάθε φορά – φροντίστε να αναπτύξετε νέες συνήθειες
- Κάντε τη διατροφή σας αναπόσπαστο μέρος του τρόπου ζωής σας – επιλέξτε τροφές που σας ταιριάζουν
- Τρώτε λιγότερα κορεσμένα και trans λιπαρά
- Επιλέξτε μαλακά (φυτικής προέλευσης ) προϊόντα για επάλειψη και έλαια
- Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και άπαχο κρέας
- Τρώτε λιγότερες προπαρασκευασμένες πάστες και γλυκά, τύπου fast food των οποίων τις πρώτες ύλες δεν γνωρίζεται
- Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, γιατί είναι πλούσια σε ίνες και μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ανόργανων αλάτων, όπως το κάλιο
- Χρησιμοποιήστε λιγότερη ζάχαρη και ζαχαρώδεις τροφές. Προσπαθήστε να επιλέγετε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, να τρώτε λιγότερα γλυκά, σοκολάτες και πουτίγκες και να μην προσθέτετε ζάχαρη σε ποτά και τροφές, όποτε είναι δυνατό ή χρησιμοποιήστε γλυκαντικά αντί για ζάχαρη
- Προσπαθήστε να τρώτε λιπαρά ψάρια (πχ ρέγκες, σκουμπρί, σαρδέλες και τόνο- συμπεριλαμβανομένων των ψαριών σε κονσέρβα) τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, καθώς είναι καλή πηγή ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
- Τρώτε κανονικά γεύματα με βάση τα προϊόντα ολικής αλέσεως όπως τα ζυμαρικά, σπόρους, ψωμί, ρύζι, πατάτες και δημητριακά
- Προσπαθήστε να αποφύγετε υπερβολικές ποσότητες αλμυρών τροφών, όπως επεξεργασμένο κρέας, τυρί και σνακ και μειώστε την ποσότητα του άλατος που προσθέτετε στο μαγείρεμα και στο τραπέζι. Αντικαταστήστε το αλάτι στο μαγείρεμα με βότανα και μυρωδικά για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας
- Πίνετε άφθονα υγρά, με στόχο το 1.5 λίτρο την ημέρα. Προσπαθήστε να αυξήσετε τη κατανάλωση νερού και πίνετε επίσης χυμούς φρούτων και γάλα. Εάν πίνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να το κάνετε με μέτρο. Αυτό ισούται το πολύ με 1 μονάδα την ημέρα για τις γυναίκες και 2 μονάδες την ημέρα για τους άντρες.