Η νόσηση από Covid-19 μπορεί να είναι αιτία για διάφορες ψυχικές διαταραχές, σε παρόμοιο βαθμό με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Psychiatry.
Σε αυτή τη μελέτη, η οποία ήταν αρκετά ευρείας κλίμακας, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν περίπου 17.000 ασθενείς που εισήχθησαν σε κάποιο νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας με κορωνοϊό την περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου του 2020 και του Ιουλίου του 2021 και τους αντιστοίχησαν με 32.000 άτομα που εισήχθησαν με κάποια άλλη οξεία αναπνευστική λοίμωξη μεταξύ του 2015 και του 2020.
Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης ήταν παρόμοιος και για τις δύο ομάδες ασθενών. Ειδικότερα, όσοι νοσηλεύτηκαν με σοβαρή Covid-19, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη ένα χρόνο μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αντίστοιχα, ωστόσο, και οι ασθενείς που πήραν εξιτήριο μετά από νόσηση κάποια σοβαρή λοιμώξη του αναπνευστικού, όπως γρίπη ή πνευμονία, διέτρεχαν έως και τρεισήμισι φορές αυξημένο κίνδυνο.
Επιπλέον, οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν τρεισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές άγχους ένα χρόνο μετά το εξιτήριο, ενώ οι ασθενείς άλλων λοιμώξεων διέτρεχαν 86% αυξημένο κίνδυνο. Τέλος, η μελέτη συμπέρανε ότι όσοι νόσησαν με κορωνοϊό διέτρεχαν λιγότερο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών και είχαν τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν διπολική διαταραχή μετέπειτα στη ζωή τους.
Εν τέλει, οι ερευνητές προτείνουν την ισότιμη θεραπευτική αντιμετώπιση όσων νόσησαν σοβαρά με κορωνοϊό με των ασθενών άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος μακροπρόθεσμα.
Τα πορίσματα κρίνονται καθοριστικά για την μετέπειτα ερευνητική προσέγγιση του κορωνοϊού, καθώς ήδη οι επιδράσεις του μετά την αρχική νόησηση -η μακρά Covid– εξακολουθεί να απασχολεί τους επιστήμονες, μιας και το αποτύπωμα του ιού στα ζωτικά όργανα και τον εγκέφαλο θεωρείται δεδομένη.