Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από σοβαρό COVID-19 έχουν εγκεφαλικές ανωμαλίες που μοιάζουν με αλλαγές που παρατηρούνται στη νόσο του Αλτσχάιμερ – συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ταυ μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα και μη φυσιολογικές ποσότητες της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς που συσσωρεύεται σε πλάκες αμυλοειδούς – έχουν βρει μικρές μελέτες.
Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Δρ Andrew Marks και οι συνεργάτες του μελέτησαν τους εγκεφάλους 10 ασθενών με COVID-19 και βρήκαν ελαττώματα στις πρωτεΐνες που ονομάζονται υποδοχείς ρυανοδίνης ,που ελέγχουν τη διέλευση του ασβεστίου στα κύτταρα.
Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ελαττωματικοί υποδοχείς ρυανοδίνης συνδέονται με τη συσσώρευση ταυ στα λεγόμενα νευροϊνιδικά μπερδέματα.
“Αυτά τα μπερδέματα ήταν παρόντα σε υψηλά επίπεδα στους εγκεφάλους των ασθενών με COVID-19”, ανέφερε η ομάδα της Κολούμπια την Πέμπτη στο Alzheimer & Deania .
Άλλες ερευνητικές ομάδες αναζήτησαν –και βρήκαν- μη φυσιολογικά επίπεδα αμυλοειδούς στους εγκεφάλους ασθενών με COVID-19, σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους στο bioRxiv και στον διακομιστή προεκτύπωσης του The Lancet .
Σε όλες τις μελέτες, οι ασθενείς είχαν βιώσει τις πιο σοβαρές μορφές COVID-19.
“Εάν συμβαίνουν παρόμοιες αλλαγές στον εγκέφαλο ασθενών με ηπιότερη ασθένεια, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την «ομίχλη του εγκεφάλου» που σχετίζεται με τη μακρά COVID-19”, είπε ο Marks.
“Οι ασθενείς με σοβαρό COVID-19 μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άνοια αργότερα στη ζωή τους, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε”, πρόσθεσε.
Η συμβουλή του: Κάντε ένα αναμνηστικό εμβόλιο και αποφύγετε τον ιό.
«Εάν κολλήσετε COVID-19, πιθανότατα δεν θα πεθάνετε, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».
Πηγή: Reuters