Στην αρχή της πανδημίας, πολλοί από εμάς επιλέξαμε να αγοράσουμε επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID – είναι καλύτερες για το περιβάλλον από τις αναλώσιμες, μπορούν να κατασκευαστούν τοπικά και διατίθενται σε μια σειρά από δημιουργικά σχέδια.
Αλλά από τότε που εμφανίστηκε η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Omicron, μας προέτρεψαν να φοράμε καλά τοποθετημένη μάσκα αναπνευστήρα ως πρώτη επιλογή (μάσκα N95, KN95 ή P).
Αυτά, ωστόσο, έχουν μικρή διάρκεια ζωής και μπορεί να είναι ενοχλητικό να επιστρέψετε σε ένα πιο σπάταλο προϊόν που για πολλούς Αυστραλούς με περιβαλλοντική αντίληψη.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς πόσες μάσκες μιας χρήσης πηγαίνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής στην Αυστραλία, γνωρίζουμε ότι τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα είναι ήδη ένα τεράστιο ζήτημα.
Κάθε χρόνο, κάθε Αυστραλός πετάει περίπου 23 κιλά ρούχα κατά μέσο όρο, με περισσότερους από 780.000 τόνους από δέρμα, καουτσούκ και άλλα απορρίμματα υφασμάτων που παράγονται σε όλη την Αυστραλία.
Καθώς η παραγωγή απορριμμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς προστατεύουμε τους εαυτούς μας από την Omicron, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα απόβλητά μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;
Αξιοποιώντας στο έπακρο τις μάσκες
Οι Αυστραλοί έχουν ενημερωθεί από τα μέσα του 2020 ότι οι μάσκες N95 προσφέρουν την καλύτερη προστασία έναντι του κορωνοϊού.
Συνήθως προσφέρουν πιο σφιχτή εφαρμογή στο πρόσωπο και υψηλότερο επίπεδο φιλτραρίσματος από τις υφασμάτινες μάσκες, προστατεύοντας τον χρήστη από αερολύματα και σταγονίδια .
Ωστόσο, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι ανησυχίες για ελλείψεις και οι χαμηλότεροι ρυθμοί μετάδοσης προηγούμενων παραλλαγών ,σήμαιναν ότι τα σχετικά λιγότερο αποτελεσματικά υφάσματα και οι χειρουργικές μάσκες ήταν κατάλληλες για τη χρήση σε περιβάλλοντα χαμηλότερου κινδύνου.
Αυτό δεν ισχύει πλέον στην παραλλαγή Omicron.
Ένας εύκολος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τα απόβλητα εάν έχετε μάσκες N95 είναι να παρατείνετε με ασφάλεια τη διάρκεια ζωής τους.
Σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, συνιστάται η αποφυγή χρήσης πέραν της μιας ημέρας και η απόρριψη εάν λερωθούν ή υγρανθούν.
Αυτό, ωστόσο, δεν είναι ρεαλιστικό για το ευρύ κοινό, όπως όταν η προσφορά είναι χαμηλή.
Υπάρχει μια σειρά μεθόδων για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση μασκών N95, οι οποίες υποστηρίζονται από τον εφευρέτη της μάσκας .
Υπάρχουν επίσης επαναχρησιμοποιήσιμες επιλογές, όπως ελαστομετρικοί αναπνευστήρες .
Για τους αναπνευστήρες μιας χρήσης, η πιο απλή μέθοδος επαναχρησιμοποίησης σε μη ιατρικά περιβάλλοντα είναι να περιστρέφετε τη μάσκα σας κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες, αποθηκεύοντάς την σε καθαρή χάρτινη σακούλα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.
Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και αφού αγγίξετε τη μάσκα σας και κρατήστε τη μάσκα σας στεγνή – εάν η μάσκα σας βραχεί, σταματήστε να τη χρησιμοποιείτε.
Σκεφτείτε να αριθμήσετε τις μάσκες σας για να μην τις ανακατεύετε.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστά τη χρήση των N95 έως και πέντε φορές πριν τα πετάξετε (εάν έχουν διατηρηθεί καθαρά και δεν έχουν καταστραφεί).
Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καθαρισμού και της επαναχρησιμοποίησης είναι ακόμα άγνωστες.
Δεν χρειάζεται να πετάξετε τις υφασμάτινες μάσκες.
Το να έχετε στη διάθεσή σας τις αγαπημένες σας υφασμάτινες μάσκες ως εφεδρικό στο αυτοκίνητο, την τσάντα ή τις τσέπες σας είναι σημαντικό, επειδή οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από την απουσία μάσκας σε ρυθμίσεις επαφής χαμηλού κινδύνου και φευγαλέες, όπως εξωτερικά.
Η διπλή μάσκα – η τοποθέτηση της υφασμάτινης μάσκας πάνω από μια χειρουργική μάσκα μιας χρήσης – προσφέρει αυξημένη προστασία σε σύγκριση με μια μεμονωμένη υφασμάτινη ή χειρουργική μάσκα.
Και οι υφασμάτινες μάσκες θα προσφέρουν επίσης προστασία από άλλες ασθένειες που βασίζονται στα σταγονίδια, όπως η γρίπη.
-Αειφορία στην υγειονομική περίθαλψη
Η αύξηση των απορριμμάτων μάσκας μιας χρήσης υποδηλώνει ένα ευρύτερο ζήτημα που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο:
–τα νοσοκομειακά απόβλητα.
Πάρτε, για παράδειγμα, πλαστικές νοσοκομειακές ρόμπες μίας χρήσης.
Εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο ρόμπες έχουν χρησιμοποιηθεί κάθε χρόνο μετά την πανδημία σε μόνο ένα (από τα έξι) δημόσια νοσοκομεία οξείας μορφής στη Βικτώρια, σύμφωνα με μια συνεχιζόμενη έρευνα που διενεργήθηκε από τον συν-συγγραφέα Forbes McGain.
Αυτός ο αριθμός είναι μια συντηρητική εκτίμηση και καταγράφει μόνο τα δημόσια νοσοκομεία όταν γνωρίζουμε ότι οι ρόμπες απόρριψης χρησιμοποιούνται σε πολλά άλλα περιβάλλοντα.
Αυτό περιλαμβάνει σε ιδιωτικά νοσοκομεία, φροντίδα ηλικιωμένων, κατ’ οίκον και κατ’ οίκον φροντίδα, συναφείς υπηρεσίες υγείας και κέντρα δοκιμών και εμβολιασμού.
Η περιβαλλοντικά βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη είναι ένας αναδυόμενος τομέας που στοχεύει στην εύρεση εναλλακτικών λύσεων για τα απόβλητα που παράγονται στην υγειονομική περίθαλψη, τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τους επαγγελματίες υγείας σε βιώσιμες πρακτικές.
Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της «κλιμακωτής προσέγγισης», η οποία προσφέρει περαιτέρω επιλογές προστασίας ανάλογα με τις ρυθμίσεις χαμηλού ή υψηλού κινδύνου.
Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση επαναχρησιμοποιήσιμων φορεμάτων, όταν χρειάζεται, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους :
-να διατηρηθούν ασφαλείς,
-να ασκήσουν λιγότερη πίεση στα συστήματα ανεφοδιασμού και,
-να συμβάλουν στη μείωση των απορριμμάτων.
Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας είναι η επιστήμονας κλωστοϋφαντουργίας Meriel Chamberlin, η οποία συνεργάζεται με κλινικούς γιατρούς για να αναπτύξει συμβατές, ασφαλείς και επαναχρησιμοποιήσιμες υφασμάτινες ρόμπες που προσφέρουν προστασία και άνεση με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τις αναλώσιμες.
Όσον αφορά τις μάσκες, αναπτύσσονται επίσης πιο βιώσιμες επιλογές .
Αυτό περιλαμβάνει μάσκες και φίλτρα κατασκευασμένα από βιοαποδομήσιμα αγροτικά απόβλητα.
Γίνεται επίσης έρευνα για τον εντοπισμό διαδικασιών για την επανατοποθέτηση απορριπτόμενων μασκών προσώπου μιας χρήσης σε υλικά οδοστρωμάτων .
Έξι τρόποι για να αντισταθμίσουμε την καθημερινή μας σπατάλη
Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι σπάταλοι.
Αναμφισβήτητα, το «Plastic Free July» σημείωσε τεράστια παγκόσμια αύξηση συμμετοχής από 250 εκατομμύρια συμμετέχοντες το 2019 , σε 326 εκατομμύρια το 2020 .
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τα απόβλητα χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.
Το κλειδί είναι να εστιάσετε σε συμπεριφορές υπό τον έλεγχό σας, όπως η ελαχιστοποίηση των πλαστικών μιας χρήσης .
Για να αντισταθμίσετε τα καθημερινά σας απόβλητα από τις μάσκες μιας χρήσης, σκεφτείτε:
- αλλαγή σε επαναγεμιζόμενα προϊόντα καθαρισμού για μείωση της συσκευασίας μιας χρήσης (υπάρχουν ακόμη και επιλογές παράδοσης)
- εάν έχετε μεταβεί στην ηλεκτρονική παράδοση ειδών παντοπωλείου, επιλέξτε χαρτί αντί για πλαστικές σακούλες και είτε τις επαναχρησιμοποιήστε στο σπίτι είτε τις κομποστοποιήστε μετά τη χρήση
- όταν τρώτε στο σπίτι, χρησιμοποιήστε ξανά τα υπολείμματά σας, δώστε προτεραιότητα σε παλαιότερα τρόφιμα και αποφύγετε τις υπεραγορές για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων
- αν ψωνίζετε περισσότερο online, βρείτε μεταχειρισμένα καταστήματα λιανικής και πλατφόρμες peer-to-peer για να δώσετε μια νέα ζωή στα αγαπημένα σας προϊόντα (υπάρχουν επιλογές παράδοσης και για αυτό)
- πριν πετάξετε οικιακά είδη (ρούχα, έπιπλα), δοκιμάστε να τα πουλήσετε ή να τα χαρίσετε στο Διαδίκτυο – θα εκπλαγείτε τι βρίσκουν χρήσιμο οι άλλοι
- εάν τα οικιακά σας είδη είναι κατεστραμμένα, επισκευάστε τα ή χρησιμοποιήστε τα για διαφορετικό σκοπό, όπως να χρησιμοποιήσετε καλά φορεμένα ρούχα ως κουρέλια καθαρισμού.
Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο σημαντικών κοινωνικών αλλαγών, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε τη δυναμική όσον αφορά τη βιωσιμότητα.