Το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην ανοσία των εμβολιασμένων ατόμων σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από τη Δανία που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, γεγονός που εξηγεί σε κάποιο βαθμό γιατί το νεότερο στέλεχος εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα στον πληθυσμό.
Από την ανακάλυψη του παραπάνω στελέχους τον περασμένο Νοέμβριο, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να διαπιστώσει αν το στέλεχος αυτό προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα και αν είναι περισσότερο μολυσματικό από το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα.
Ένας ιός μπορεί να μεταδίδεται ευκολότερα για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα:
-η διάρκεια που παραμένει στον αέρα,
-η ικανότητά του να προσκολλάται στα κύτταρα ή,
-η ανθεκτικότητά του στην εξουδετέρωση από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εξετάζοντας σχεδόν 12.000 οικογένειες της Δανίας στα μέσα Δεκεμβρίου, οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι το στέλεχος Όμικρον έχει 2.7 έως 3.7 φορές αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα σε εμβολιασμένα άτομα.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έδειξε ουσιαστικά ότι το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτερα καθώς έχει μεγαλύτερη ικανότητα να αποφεύγει την εξουδετέρωση από την ανοσία που δημιουργούν τα εμβόλια.
«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση του στελέχους Όμικρον αποδίδεται κυρίως στην ικανότητά του να αποφεύγει την εξουδετέρωση από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα», αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους, η οποία έχει αναρτηθεί προσωρινά ως προδημοσίευση στην ιστοσελίδα medRxiv.
Σήμερα:
– το 78% του πληθυσμού της Δανίας έχει εμβολιαστεί, ενώ,
-το 48% έχει κάνει και την τρίτη (αναμνηστική) δόση.
-Πάνω από το 80% των εμβολιασμένων ατόμων έχουν κάνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.
Η έρευνα παρατήρησε επίσης ότι όσοι έχουν κάνει και τις 3 δόσεις του εμβολίου έχουν μειωμένη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό, ανεξαρτήτως του στελέχους από το οποίο μολύνθηκαν.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το στέλεχος Όμικρον φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε σχέση με το Δέλτα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι εξαπλώνεται ταχύτερα αναμένεται να επιβαρύνει εξίσου τα συστήματα υγείας σε σχέση με το προηγούμενο στέλεχος.
Η παρατήρηση αυτή συμφωνεί με τα δεδομένα από προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει ότι πράγματι το νέο στέλεχος προκαλεί λιγότερες βλάβες στους πνεύμονες και άρα είναι σπανιότερο να οδηγήσει σε σοβαρή νόσο.
Όπως έχουν δείξει δεδομένα από τη Δανία:
-από τους 93 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 το Δεκέμβριο και επιβεβαιώθηκε ότι είχαν το στέλεχος Όμικρον,
-μόλις 5 χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό καθώς δείχνει ότι πιθανώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα από τα τελευταία κύματα της πανδημίας», καταλήγουν οι συγγραφείς.