Ο κίνδυνος θανάτου από την COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες είναι εξαιρετικά χαμηλός, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από τις ΗΠΑ, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους οι οποίοι γενικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χειρότερης πρόγνωσης από τον ιό.
Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα εμβόλια της COVID-19 έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των νοσηλειών και θανάτων από τον ιό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να νοσήσει σοβαρά.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 465 νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε μία βάση δεδομένων από τις ΗΠΑ, οι επιστήμονες ανέλυσαν τους παράγοντες κινδύνου και τη συχνότητα της σοβαρής νόσου σε ασθενείς που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων mRNA (της Pfizer ή της Moderna) ή μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson για την COVID-19.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report του CDC, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θανάτου ήταν εξαιρετικά χαμηλός σε όσους είχαν εμβολιαστεί πλήρως.
Συγκεκριμένα:
-από το σύνολο 1.228.664 ασθενών που εμβολιάστηκαν από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021,
-μόλις 2.246 νόσησαν τελικά από COVID-19,
-189 νοσηλεύτηκαν, ενώ,
-36 κατέληξαν.
Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, «στο διάστημα που εξετάσαμε κυκλοφορούσε το στέλεχος Δέλτα και τα προηγούμενα από αυτό στελέχη, επομένως οι παρατηρήσεις μας πιθανώς δεν αφορούν ασθενείς με το στέλεχος Όμικρον ή μελλοντικά στελέχη του ιού».
Υποκείμενα νοσήματα
Ως σοβαρά περιστατικά COVID-19 θεωρήθηκαν οι ασθενείς που:
-χρειάστηκαν νοσηλεία με διάγνωση οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας,
-αυτοί που μπήκαν στη ΜΕΘ ή διασωληνώθηκαν, καθώς και,
-οι ασθενείς που κατέληξαν.
Όπως διαπιστώθηκε, ο κίνδυνος σοβαρής COVID-19 ήταν υψηλότερος στα άτομα ηλικίας άνω των 65, καθώς και στους ανοσοκατεσταλμένους.
Υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου είχαν επίσης οι ασθενείς με:
- Πνευμονικές παθήσεις
- Ηπατικές νόσους
- Χρόνια νεφρική νόσο
- Νευρολογικές παθήσεις
- Διαβήτη
- Καρδιακές παθήσεις
Όλοι οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες που νόσησαν σοβαρά είχαν τουλάχιστον ένα από τους παράγοντες κινδύνου, ενώ το 78% αυτών που κατέληξαν είχαν 4 ή περισσότερους, όπως αναφέρει η μελέτη.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα βοηθούν αρκετά
–Οι ασθενείς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna ήταν αυτοί με τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
–Οι ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer ή το εμβόλιο της Johnson & Johnson είχαν παρόμοιο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.
Η πιθανότητα σοβαρής νόσου δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά ανάλογα με:
-το φύλο,
-τη φυλή,
-το χρόνο από τον εμβολιασμό ή,
-την περίοδο που νόσησε ο ασθενής (και το στέλεχος που επικρατούσε).
Το ιστορικό COVID-19 πριν τον εμβολιασμό συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
Συνολικά 446 εμβολιασμένοι ενήλικες έλαβαν μονοκλωνικά αντισώματα για την COVID-19 και κανένας από αυτούς δεν παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα από τον ιό.
«Ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί, οι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα πρόληψης για την COVID-19 και να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται για τη διαχείριση των χρονίων παθήσεων από τις οποίες πάσχουν.
Θα πρέπει να κάνουν επίσης την αναμνηστική δόση των εμβολίων για να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο σοβαρής νόσου από την COVID-19», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.