Το στέλεχος Όμικρον φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερες βλάβες στους πνεύμονες σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2, γεγονός που μπορεί πιθανώς να εξηγήσει γιατί η νόσηση με το συγκεκριμένο στέλεχος είναι ηπιότερη.
Τελευταίες έρευνες σε πειραματόζωα (ποντίκια και ινδικά χοιρίδια) έδειξαν ότι το στέλεχος Όμικρον συνδέεται συνήθως με λιγότερο επιβλαβείς λοιμώξεις οι οποίες περιορίζονται στους ανώτερους αεραγωγούς, δηλαδή:
-στη ρίνα,
-τον οισοφάγο και,
-την τραχεία.
Αντιθέτως, τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας επηρέαζαν το κατώτερο αναπνευστικό προκαλώντας εκτεταμένες βλάβες στους πνεύμονες και διαταραχές της αναπνοής.
Όταν το στέλεχος Όμικρον ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο, ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στο στέλεχος αυτό δημιούργησε ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τον τρόπο που θα διαφοροποιηθούν τα συμπτώματά του.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ορισμένες μεταλλάξεις αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού ή του επιτρέπουν να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα.
Τον τελευταίο μήνα, δεκάδες επιστημονικές ομάδες εξέτασαν το στέλεχος Όμικρον στο εργαστήριο, προκειμένου να εξετάσουν τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αν και τα περιστατικά της COVID-19 παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση παγκοσμίως, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί ελάχιστα, γεγονός που δείχνει ότι το στέλεχος αυτό μάλλον προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε σχέση με προηγούμενα στελέχη.
Την περασμένη εβδομάδα, μία ομάδα επιστημόνων από την Αμερική και την Ιαπωνία δημοσίευσε μία μελέτη σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.
Οι επιστήμονες μόλυναν τα πειραματόζωα με διάφορα στελέχη του SARS-CoV-2 και παρατήρησαν τα συμπτώματα που προκαλούν.
Όπως διαπίστωσαν, το στέλεχος Όμικρον προκάλεσε λιγότερες πνευμονικές βλάβες, ενώ τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος αυτό είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τα ποντίκια που μολύνθηκαν από άλλα στελέχη.
Ιδιαίτερα τα ινδικά χοιρίδια τα οποία παρουσίαζαν σοβαρή νόσηση από τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας, εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα όταν μολύνθηκαν με το στέλεχος Όμικρον.
Την εβδομάδα που μας πέρασε δημοσιεύτηκαν και άλλες τρεις μελέτες, εκ των οποίων οι δύο εξέτασαν ινδικά χοιρίδια, ενώ η τελευταία ποντίκια.
Και οι τρεις παραπάνω έρευνες έδειξαν ότι το στέλεχος Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, αλλά και τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.
Και οι 4 παραπάνω μελέτες έχουν αναρτηθεί αυτή τη στιγμή ως προδημοσιεύσεις και δεν έχουν περάσει ακόμα από τη διαδικασία του peer review.
Αυτή τη στιγμή είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες, ωστόσο τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι πολύ θετικά.
Η ταχύτητα πολλαπλασιασμού του στελέχους Όμικρον στους πνεύμονες φαίνεται ότι είναι βραδύτερη, σε σχέση με προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.
Ωστόσο, οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξερευνούν πως θα επηρεαστεί η πορεία της πανδημίας από το συγκεκριμένο στέλεχος, καθώς γνωρίζουμε επίσης ότι έχει πολύ αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με προηγούμενα στελέχη.
Αν και οι παραπάνω μελέτες προσφέρουν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις του ιού στους πνεύμονες, δεν απαντούν ερωτήματα σχετικά με τη μολυσματικότητα του στελέχους Όμικρον, η οποία ουσιαστικά έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σήμερα.
Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε και σε αυτό το κομμάτι, καθώς και στα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του στελέχους.