Μεταξύ των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών που είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19, οι ασθενείς με HIV, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και οι ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης ήταν αυτοί που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία μελέτη η οποία εξέτασε δεδομένα για περισσότερα από 650.000 άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων της COVID-19.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι :
-οι ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης είχαν 116% αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, ενώ,
-ακολούθησαν οι ασθενείς με HIV (33% αυξημένος κίνδυνος) και,
-οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα (20% αυξημένος κίνδυνος).
Όπως τόνισε η επιστημονική ομάδα, οι παρατηρήσεις τους ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι θα πρέπει να ακολουθούνται διαφορετικές προσεγγίσεις για τον εμβολιασμό των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, ενώ και τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης (όπως η χρήση μάσκας) θα πρέπει να συνεχίζονται κανονικά ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.
Τόσο στους ασθενείς που είχαν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών, όσο και στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος COVID-19 λοίμωξης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης, ο Alfred Kim, MD, PhD και η Mary Nakamura, MD, υποστήριξαν ότι τα ποσοστά νοσηλειών και σοβαρής νόσου ήταν χαμηλότερα στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί, συγκριτικά με τους ανοσοκατεσταλμένους που νόσησαν πριν την κυκλοφορία των εμβολίων.
Συγκεκριμένα:
– τα ποσοστά σοβαρής νόσου πριν τα εμβόλια ήταν 6.3% σε αυτό τον πληθυσμό, και,
-περιορίστηκαν στο 3.3% μετά την κυκλοφορία των εμβολίων.
«Χωρίς αμφιβολία τα εμβόλια μείωσαν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς», ανέφεραν οι συγγραφείς του παραπάνω άρθρου.
Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες είναι ότι οι ασθενείς που παίρνουν βιολογικούς παράγοντες, μεθοτρεξάτη ή κορτικοστεροειδή μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετικού βαθμού απόκριση στον εμβολιασμό.
«Πρόσφατα δεδομένα για ασθενείς που έχουν ιστορικό μεταμόσχευσης έδειξαν ότι η ανοσία για τον SARS-CoV-2 βελτιώθηκε σημαντικά μετά την 3η δόση των mRNA εμβολίων, αν και προς το παρόν δεν είναι σαφές αν αυτή επαρκεί για να προστατεύσει από μία λοίμωξη με τον ιό», αναφέρουν.
Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 664.722 ασθενείς από τις ΗΠΑ που έλαβαν τουλάχιστον 1 δόση των εμβολίων της COVID-19 στο διάστημα από τις 10 Δεκεμβρίου του 2020 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2021.
Από αυτούς, οι 35.511 είχαν κάποια νόσο που επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συγκεκριμένα:
– 13.445 ασθενείς είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα,
-2.970 είχαν πολλαπλή σκλήρυνση,
-8.536 είχαν HIV λοίμωξη,
-1.872 είχαν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών, ενώ,
-8.688 είχαν κάνει μεταμόσχευση οργάνων.
-Το 57% των ασθενών ήταν γυναίκες, ενώ,
-η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 51 χρόνια.
Η συχνότητα των λοιμώξεων σε εμβολιασμένα άτομα ήταν 5 ανά 1.000 μήνες ασθενών.
Πριν την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα η παραπάνω συχνότητα ήταν 2.2 και αυξήθηκε στο 7.3 μετά τον Ιούνιο του 2021.
-Οι λοιμώξεις εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο 138 ημέρες μετά τον εμβολιασμό
-και ήταν συχνότερες στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
Σχεδόν το σύνολο των ασθενών του δείγματος (91%) είχαν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Η έρευνα παρατήρησε επίσης ότι όσοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις είχαν 28% μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό, συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει μόνο 1 δόση.