Συγκλονιστικό πράγματι το εύρημα πως δύο στους πέντε ανθρώπους που έχουν COVID-19 δεν έχουν συμπτώματα .
Αυτό προκύπτει από μια τεράστια νέα μελέτη σε πάνω από 29 εκατομμύρια ανθρώπους.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA , η μελέτη, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από 95 δημοσιεύσεις, διαπίστωσε ότι:
-το 40,5 τοις εκατό των θετικών περιπτώσεων δεν έδειξαν σημάδια ασθένειας.
Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί από εμάς θα μπορούσαν να έχουν COVID και να είναι εντελώς στο σκοτάδι.
«Το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων υπογραμμίζει τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης ασυμπτωματικών λοιμώξεων στις κοινότητες», γράφουν οι συγγραφείς.
Ενώ τόσα πολλά κρούσματα COVID είναι ασυμπτωματικά, μόλις το 0,25 τοις εκατό από τα 29 εκατομμύρια άτομα που εξετάστηκαν ήταν, αντικατοπτρίζοντας τη διαφορά στα τεστ που έγιναν από άτομα με και χωρίς συμπτώματα.
«Απαιτείται έλεγχος για ασυμπτωματική λοίμωξη, ειδικά για χώρες και περιοχές που έχουν ελέγξει με επιτυχία τον SARS-CoV-2.
Οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις θα πρέπει να είναι υπό διαχείριση παρόμοια με αυτή για επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης και της ιχνηλάτησης επαφών», αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν στη μετα-ανάλυση διεξήχθησαν σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, αλλά περιλαμβάνουν επίσης δεδομένα από την Αφρική και τη Νότια Αμερική.
Μεταξύ του συνολικού πληθυσμού που εξετάστηκε, οι περισσότερες ασυμπτωματικές λοιμώξεις ήταν:
-στην Ευρώπη, ενώ,
-η Ασία είχε το χαμηλότερο ποσοστό.
Οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με το μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου SARS-CoV-2 στην Κίνα.
Στον πληθυσμό που βρέθηκε θετικός στον COVID-19, οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις ήταν πιο συχνές σε:
-εγκύους και,
-σε όσους ταξίδευαν με αεροπλάνο ή σε κρουαζιέρα.
Ο έλεγχος και η καραντίνα για τους ταξιδιώτες, επομένως, είναι σημαντικά για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης στην κοινότητα, υποστηρίζουν οι συγγραφείς.
-Περίπου το ένα τρίτο των ασυμπτωματικών περιπτώσεων σε εκείνα με επιβεβαιωμένο COVID-19 ήταν :
-εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ή,
-ασθενείς νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης σε αυτό το πλαίσιο.
“Οι δοκιμές σε ασυμπτωματικά άτομα είναι το κλειδί”, τονίζουν για άλλη μια φορά οι συγγραφείς, όπως και ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός (ΜΑΠ) και η υγιεινή των χεριών.
Οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις ήταν επίσης πιο συχνές σε νεότερους ανθρώπους – κάτω των 39 ετών – ίσως επειδή είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα.
Η ίδια η μελέτη έχει μερικούς αξιοσημείωτους περιορισμούς.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ασυμπτωματικών λοιμώξεων περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί.
Υπάρχει επίσης μια πιθανή μεροληψία δημοσίευσης, καθώς μελέτες που δεν βρήκαν στοιχεία ασυμπτωματικών λοιμώξεων ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν δημοσιευθεί.
Και τα δύο σημαίνουν ότι ο αριθμός των λοιμώξεων χωρίς συμπτώματα μπορεί να υπερεκτιμηθεί.
Ωστόσο, οι συγγραφείς ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν να επηρεάσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας και, τελικά, να προστατεύσουν τους ανθρώπους, επισημαίνοντας πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να μολυνθεί και να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν εμφανίζει συμπτώματα.
«Τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να παρέχουν στοιχεία για στρατηγικές πρόληψης», καταλήγουν.