Η ανακάλυψη της παραλλαγής Omicron προσθέτει περαιτέρω πίεση σε μια ήδη λυγισμένη ήπειρο.
Η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας COVID-19, με περισσότερα κρούσματα να αναφέρονται καθημερινά στην ήπειρο από ό,τι σε οποιοδήποτε προηγούμενο σημείο.
Στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τα ποσοστά μόλυνσης έχουν ήδη αυξηθεί διπλασιάζοντας αυτά της κορύφωσης του περασμένου χειμώνα.
Ο πλήρης κατάλογος των χωρών όπου έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον:
Νότια Αφρική
Κίνα
Βέλγιο
Ολλανδία
Μποτσουάνα
Γερμανία
Ιταλία
Τσεχία
Ισραήλ
Βρετανία
Αυστραλία
Καναδάς
Πορτογαλία
Ιρλανδία
Ισπανία
Σουηδία
Σε απάντηση, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να επιβάλουν εκ νέου τους τύπους αυστηρών περιορισμών που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι ήταν πίσω από αυτούς.
Στην Αυστρία και τη Σλοβακία έχουν διαταχθεί lockdown, με μπαρ, εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα να κλείνουν σε μια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο τα κρούσματα στις χώρες.
Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Omicron , η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα μπορούσε να εγκυμονεί υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, έχει ανησυχήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Περιπτώσεις της παραλλαγής έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε ταξιδιώτες σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λετονία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι:
“Αν και θα χρειαστούν δύο έως τρεις εβδομάδες για να αποκτήσουν οι επιστήμονες μια πλήρη εικόνα της παραλλαγής, οι υψηλότερες προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η κοινωνική απόσταση και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεις”.
“Η γενική γραμμή είναι: Ελπίστε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαστείτε για το χειρότερο“, πρόσθεσε.
Ακόμη και με εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια, οι Ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αγωνίζονται να καταπολεμήσουν την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες φέρνουν περισσότερες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.
Η χειμερινή έκρηξη έχει αναδείξει τις διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού σε ολόκληρη την ήπειρο.
Παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την ήπειρο, μέχρι στιγμής μόνο σε φτωχά εμβολιασμένες χώρες, οι θάνατοι έχουν φτάσει στα επίπεδα που ακολούθησαν παρόμοιες αυξήσεις τον περασμένο χειμώνα.
Πώς συγκρίνεται το τρέχον κύμα με την κορύφωση του περασμένου χειμώνα
Σε χώρες με υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού, περιπτώσεις έχουν σημειώσει άνοδο, αλλά Covid-19 θάνατοι δεν έχουν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό:
Αυστρία
Cases
Deaths
July 1, 2020
Nov. 28, 2021
100%
200% of last winter peak
Γερμανία
Ιρλανδία
Ολλανδία
Πολλές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και βλέπουν τους θανάτους να αυξάνονται τόσο απότομα όσο τα κρούσματα .
Βουλγαρία
July 1, 2020
Nov. 28, 2021
100%
200% of last winter peak
Τσεχική Δημοκρατία
Ουγγαρία
Ρουμανία
Πηγή: Τοπικές κυβερνήσεις και Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
·Σημείωση:
Οι θάνατοι εμφανίζονται μετατοπισμένοι προς τα πίσω κατά 14 ημέρες για να αντικατοπτρίζουν την τυπική καθυστέρηση μεταξύ ενός θετικού τεστ και ενός θανάτου.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο τρέχων κύκλος αυξήσεων και περιορισμών είναι να βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.
Ο Bruno Ciancio, επικεφαλής επιτήρησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, δήλωσε ότι “ενώ τα lockdown είναι η μοναδική επιλογή για τις χώρες όταν η εξάπλωση του ιού καταστεί μη βιώσιμη, βοηθούν μόνο βραχυπρόθεσμα“.
«Ταυτόχρονα με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν τα πάντα για να αυξηθεί πραγματικά το επίπεδο προστασίας του πληθυσμού», είπε ο Δρ. Ciancio.
«Διαφορετικά, θα είναι μόνο μπρος-πίσω. Και δυστυχώς, κινδυνεύουμε να το δούμε αυτό κατά τους χειμερινούς μήνες».
Η Ευρώπη είναι ένα συνονθύλευμα υψηλών και χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού.
-Η Πορτογαλία και η Μάλτα είναι δύο από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο, με το 87% και το 86% του πληθυσμού τους να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
–Αλλά στην Ανατολική Ευρώπη, οι εκστρατείες έχουν υποστεί ζημιά από την παραπληροφόρηση και τη δυσπιστία προς τις κυβερνήσεις .
-Η Ρουμανία έχει εμβολιάσει πλήρως το 38 τοις εκατό του πληθυσμού της, ενώ,
-η Βουλγαρία έχει εμβολιάσει μόνο το 25 τοις εκατό του πληθυσμού της.
Οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες προστατεύονται καλύτερα σε όλη την ήπειρο, αλλά τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά εξακολουθούν να υστερούν.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την Πέμπτη τη χρήση του εμβολίου για τον κορωνοϊό Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, έξι μήνες μετά την έγκρισή του σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών .
Παρά τον χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου, τα μη εμβολιασμένα παιδιά μπορούν να τροφοδοτήσουν επιδημίες στον ευρύτερο πληθυσμό, όπως φαίνεται στην Αγγλία όταν οι μολύνσεις στα σχολεία αυξήθηκαν μετά την επιστροφή των μαθητών στην τάξη αυτό το φθινόπωρο.
«Εάν ο ιός κυκλοφορεί ευρέως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, δυστυχώς θα διαρρεύσει και στους ηλικιωμένους», είπε ο Δρ. Ciancio.
«Και αυτό θα συμβαίνει όλο και περισσότερο με την εξασθένηση της ανοσίας».
Μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων
Μελέτες σε πολλές χώρες έχουν βρει ότι η προστασία των εμβολίων έναντι της συμπτωματικής μόλυνσης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Μια μελέτη στην Αγγλία διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech ήταν μόνο 70 τοις εκατό αποτελεσματικές στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης 20 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, από 90 τοις εκατό μετά από δύο εβδομάδες.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εμβολίασαν τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στα πρώτα στάδια της εκστρατείας εμβολιασμού τους, προστατεύοντάς τους την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά αφήνοντάς τους πιο επιρρεπείς σε φθίνουσα ανοσία τώρα.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μια αύξηση στα ποσοστά κρουσμάτων σε ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο από τον ιό, ακολούθησε μια παλαιότερη αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και νεότερους ενήλικες.
Η Πορτογαλία, η πιο ευρέως εμβολιασμένη χώρα της Ευρώπης, ανακοίνωσε νέα μέτρα και επιστροφή στην «κατάσταση της καταστροφής» που άρθηκε πριν από τέσσερις μήνες.
Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, θα τεθούν σε ισχύ περισσότεροι περιορισμοί κατά τη διάρκεια μιας «εβδομάδας περιορισμού» με στόχο την αποφυγή αύξησης των περιπτώσεων μετά τις διακοπές:
Η εργασία από το σπίτι θα είναι υποχρεωτική για όσους μπορούν, τα μπαρ θα κλείσουν και οι σχολικές διακοπές θα παραταθεί.
Πολλοί ηγέτες επιθυμούν απεγνωσμένα να αποφύγουν αυστηρούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να βλάψουν τις οικονομίες τους την πολυάσχολη περίοδο των Χριστουγέννων.
Η Γαλλία χορηγεί αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και δεν θα ανανεώσει τα δελτία υγείας για όσους αρνηθούν.
Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε ότι «δεν θα εφαρμοστεί κανένα lockdown, καμία απαγόρευση κυκλοφορίας, κανένα κλείσιμο καταστημάτων, κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός.
Κάνουμε την επιλογή να συμβιβάσουμε την ελευθερία και την ευθύνη», είπε.
Οι νέοι περιορισμοί συναντήθηκαν με αντίσταση σε πολλές χώρες.
Περίπου 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αυστρία στις 20 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση για εθνικό lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Την προηγούμενη μέρα στην Ολλανδία, αστυνομικοί έριξαν προειδοποιητικές βολές και χρησιμοποίησαν κανόνια νερού εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που έβαλαν φωτιές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μερικό lockdown της χώρας, όπου τα μπαρ, οι καφετέριες και τα καταστήματα κλείνουν πλέον στις 5 μ.μ.
Η ανακάλυψη της νέας παραλλαγής Omicron, που ταξινομήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την Παρασκευή ως «παραλλαγή ανησυχίας», πρόσθεσε ένα επιπλέον μέτρο επείγοντος στις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων στην ήπειρο.
Θα χρειαστεί χρόνος για να προσδιορίσουν οι επιστήμονες εάν τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τους ξένους ταξιδιώτες που βρέθηκαν πρόσφατα στη Νότια Αφρική ή τη Μποτσουάνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή ή σε οποιαδήποτε από πολλές γειτονικές χώρες .