Η πρώτη μελέτη που εξετάζει άμεσα πόσο καλά τα εμβόλια εμποδίζουν την εξάπλωση της παραλλαγής Delta του SARS-CoV-2 φέρνει καλά και κακά νέα.
Η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που μολύνονται με την παραλλαγή Delta έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό στις στενές επαφές τους εάν έχουν ήδη κάνει εμβόλιο για τον COVID-19 παρά εάν δεν έχουν κάνει 1 .
Αλλά αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα είναι σχετικά μικρό και μειώνεται ανησυχητικά σε τρεις μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.
Τα ευρήματα ενισχύουν την κατανόηση των επιστημόνων για την επίδραση του εμβολιασμού στον περιορισμό της εξάπλωσης του Delta, αλλά είναι «και τα δύο περισσότερο και λιγότερο ενθαρρυντικά», λέει ο Marm Kilpatrick, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ.
Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από το Delta έχουν περίπου τα ίδια επίπεδα ιικού γενετικού υλικού στη μύτη τους, ανεξάρτητα από το αν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, υποδηλώνοντας ότι τα εμβολιασμένα και τα μη εμβολιασμένα άτομα μπορεί να είναι εξίσου μολυσματικά 2 .
Ωστόσο, μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα εμβολιασμένα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό εάν κολλήσουν στη συνέχεια το Delta: τα επίπεδα του ρινικού ιού τους πέφτουν πιο γρήγορα από αυτά των μη εμβολιασμένων μολυσμένων ατόμων και τα ρινικά επιχρίσματα περιέχουν μικρότερες ποσότητες μολυσματικού ιού 3 , 4 .
Η τελευταία μελέτη εξέτασε την επίδραση των εμβολίων στη μετάδοση πιο άμεσα.
Ανέλυσε δεδομένα δοκιμών από 139.164 στενές επαφές 95.716 ατόμων που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν οι παραλλαγές Alpha και Delta ανταγωνίζονταν για κυριαρχία.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι αν και τα εμβόλια προσέφεραν κάποια προστασία έναντι της μόλυνσης και της περαιτέρω μετάδοσης, η Delta μείωσε αυτό το αποτέλεσμα.
Ένα άτομο που ήταν πλήρως εμβολιασμένο και στη συνέχεια είχε μια λοίμωξη από το Delta είχε σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό, από κάποιον που είχε μολυνθεί από το Alpha.
Και αυτό ήταν πάνω από τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης που προκαλείται από το στέλεχος Delta σε σχέση με μια μόλυνση που προκαλείται από το Alpha.
Δυστυχώς, η ευεργετική επίδραση του εμβολίου στη μετάδοση του Delta μειώθηκε σε σχεδόν αμελητέα επίπεδα με την πάροδο του χρόνου.
Σε άτομα που μολύνθηκαν 2 εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το AstraZeneca, αμφότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πιθανότητα ότι μια μη εμβολιασμένη στενή επαφή θα ήταν θετική ήταν 57%,
–αλλά 3 μήνες αργότερα, αυτή η πιθανότητα αυξήθηκε στο 67%.
Ο τελευταίος αριθμός είναι ισοδύναμος με την πιθανότητα ότι ένα μη εμβολιασμένο άτομο θα μεταδώσει τον ιό.
Μείωση παρατηρήθηκε επίσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο που έκανε η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική εταιρεία BioNTech.
Ο κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης Delta αμέσως μετά τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο ήταν 42%, αλλά,
–αυξήθηκε στο 58% με την πάροδο του χρόνου.
-Ερωτηματικά για την μακροχρόνια προστασία μετά την 3η δόση
«Υπάρχει μια αλλαγή με το Alpha έναντι του Delta, αλλά στη συνέχεια υπάρχει επίσης μια αλλαγή με την πάροδο του χρόνου», λέει ο συν-συγγραφέας David Eyre, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
“Τα αποτελέσματα «ενδεχομένως εξηγούν γιατί έχουμε δει τόσο μεγάλη μετάδοση του Delta παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό.
Αλλά τα αποτελέσματα προσφέρουν επίσης την «συναρπαστική πιθανότητα ότι εάν εκτελέσετε μια εκστρατεία ενίσχυσης επειδή θέλετε να προστατέψετε άτομα, μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μετάδοσης», λέει ο Eyre.
Οι ενισχυτικές εκστρατείες εγείρουν μια νέα αβεβαιότητα, λέει ο Stephen Riley, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College του Λονδίνου: «αν η ίδια μείωση της προστασίας από τη μολυσματικότητα θα συμβεί μετά την τρίτη δόση».
Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.