Η χρηματοδότηση που απαιτείται για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε αυτούς που έχουν ήδη κάνει τις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων της COVID-19 θα ήταν προτιμότερο να διατεθεί σε προγράμματα για τον εμβολιασμό ατόμων που δεν έχουν κάνει ακόμα καμία δόση ή σε αγορά rapid test, σύμφωνα με μία επιστημονική ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ.
Όπως υποστηρίζουν σε ένα άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, η χορήγηση τρίτης δόσης προσφέρει λιγότερα οφέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας συγκριτικά με τον εμβολιασμό ατόμων που δεν έχουν κάνει καμία δόση, την αύξηση των rapid test και τη διανομή δόσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν εμβολιάσει ακόμα τον πληθυσμό τους.
Η Pfizer έχει ζητήσει αυτή τη στιγμή έγκριση από το FDA των ΗΠΑ για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της για την COVID-19 στο σύνολο των ενηλίκων, ωστόσο οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα που στηρίζουν αυτή την προσέγγιση είναι πολύ περιορισμένα.
«Ακόμα κι αν επιτύχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε μία περιοχή όπου ένα μεγάλο ποσοστό έχει ήδη κάνει 2 δόσεις, τα οφέλη για τον πληθυσμό αυτό θα είναι ελάχιστα», αναφέρουν στη μελέτη τους.
Επιπλέον, υποστήριξαν ότι αν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες της τρίτης δόσης είναι πολύ περιορισμένες, στους νεαρότερους πληθυσμούς , ενδεχομένως η αναλογία οφελών/κινδύνων δεν είναι πολύ καλή.
Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση για να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού με τρίτη δόση, εμβολιάζοντας παράλληλα όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση και αποστέλλοντας εμβόλια σε άλλες χώρες.
Σε μία εποχή όπου η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς, είναι προφανές ότι θα πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις και να θέσουμε προτεραιότητες.
“Οι συνεχείς αλλαγές στις οδηγίες για τη χορήγηση των εμβολίων δημιουργούν προβλήματα και μπορεί να περιορίσουν τη χρηματοδότηση για ένα άλλο μέτρο που θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό”, εξηγούν.
Εξετάζοντας δεδομένα μόνο για τις ΗΠΑ, οι συγγραφείς της μελέτης εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις για να κάνουν 3η δόση όσοι χρειάζονται, ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη αγοράσει άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις με κόστος 24 δολάρια ανά δόση.
Η επιστημονική ομάδα πρότεινε και 3 εναλλακτικές επιλογές που θα βοηθήσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας συγκριτικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης:
-Εμβολιασμός όσων δεν έχουν κάνει ακόμα καμία δόση
Όπως τόνισαν οι συγγραφείς, αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ το 20% των ενηλίκων δεν έχει κάνει καμία δόση των εμβολίων, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο 1 δόση.
Η ενίσχυση του προγράμματος ενημέρωσης για τον εμβολιασμό και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης θα βοηθήσει περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με τη χορήγηση τρίτης δόσης, όπως υποστηρίζουν.
-Αύξηση των rapid test
Οι συγγραφείς αναφέρουν στη μελέτη τους ότι τα rapid test μάς βοηθούν να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
Στις χώρες που κάνουν μεγάλο αριθμό τεστ, οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ταχύτερα μία αύξηση των περιστατικών και κάνουν τις ενέργειες που απαιτούνται για τον περιορισμό τους.
-Εμβολιασμός του Παγκόσμιου πληθυσμού
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, αν οι ενισχυτικές δόσεις χορηγηθούν σε χώρες που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, τότε οι κάτοικοι των χωρών του Δυτικού κόσμου θα έχουν σημαντικά οφέλη, καθώς ο ιός δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί εξίσου εύκολα.
Αυτό θα περιορίσει το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων και θα ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία.
Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι οι ελεγκτικοί φορείς όπως το FDA θα πρέπει να εξετάζουν και τις εναλλακτικές επιλογές πριν εγκρίνουν ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αν και η χορήγηση τρίτης δόσης σίγουρα προσφέρει κάποια οφέλη, άλλες προσεγγίσεις ενδεχομένως είναι προτιμότερες για το γενικό πληθυσμό.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center