Τέσσερις στους 10 ασθενείς που νοσούν από COVID-19 παρουσιάζουν νέες διαταραχές από το γαστρεντερικό μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό, όπως για παράδειγμα λειτουργική δυσπεψία ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης.
Από τους 200 εθελοντές που εξέτασε η μελέτη, το 39.5% ανέφερε κάποια νέα γαστρεντερική διαταραχή τους επόμενους μήνες μετά τη λοίμωξη με τον ιό.
Συγκεκριμένα:
-58 ασθενείς ανέφεραν συμπτώματα λειτουργικής δυσπεψίας,
-2 παρουσίασαν συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, ενώ ,
-19 ανέφεραν συμπτώματα και των δύο παραπάνω νόσων.
Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για διάφορους παράγοντες, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι δύο από αυτούς συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο.
Όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology:
– το ιστορικό κατάθλιψης και άγχους συνδέθηκε με 227% αυξημένο κίνδυνο, ενώ,
-το γυναικείο φύλο συνδέθηκε με 138% αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών μετά την COVID-19 λοίμωξη.
Αρκετοί γιατροί σε κλινικές που υποδέχονται ασθενείς με long COVID έχουν παρατηρήσει επίσης τις παραπάνω διαταραχές σε αρκετούς ασθενείς.
Τα συμπτώματα αυτά, όπως υποστηρίζουν, είναι εξίσου σοβαρά με:
-τη δύσπνοια, το αίσθημα εξάντλησης μετά την άσκηση και,
-τη θόλωση της σκέψης, ωστόσο εμφανίζονται σπανιότερα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πλέον ποια είναι η θνητότητα της COVID-19, ωστόσο υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδράσεις της νόσου στον εγκέφαλο ή στο έντερο.
Κατά συνέπεια, η μελέτη τους έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ρίχνει φως σε ένα ανεξερεύνητο κομμάτι της COVID-19.
Το δείγμα των εθελοντών που εξέτασε η μελέτη είχε γενικά μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, καθώς προέρχεται επί το πλείστον από κατώτερα κοινωνικά στρώματα, επομένως δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού.
Προηγούμενες έρευνες που είχαν εξετάσει τα ποσοστά λειτουργικών διαταραχών ή άλλων νόσων που συνδέονται με την αλληλεπίδραση εντέρου-εγκεφάλου, είχαν επικεντρωθεί αποκλειστικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή COVID-19.
Ωστόσο, στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν και ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα από τον ιό.
Μία προηγούμενη μελέτη που εξέτασε ασθενείς με λειτουργικές, είχε παρατηρήσει ότι η βελτίωση των ψυχιατρικών συμπτωμάτων στους ασθενείς ήταν ικανή να περιορίσει και τα συμπτώματα των παραπάνω διαταραχών.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς αυτή είναι μία από τις πρώτες έρευνες που παρατηρεί ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα λειτουργική δυσπεψίας ή συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό.
Τα συμπτώματα αποδίδονται πιθανώς στις βλάβες που προκλήθηκαν στο έντερο από την ιογενή λοίμωξη», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
Καταλήγοντας υποστήριξαν ότι η ανεξάρτητη σύνδεση που παρατηρήθηκε ανάμεσα στο γυναικείο φύλο και το ιστορικό κατάθλιψης/άγχους με την εμφάνιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων μετά την COVID-19, έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και από άλλες μελέτες.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center