Επιστολή σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων σε συνθήκες πανδημίας απέστειλε στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).
Όπως σημειώνει, πριν τρεις εβδομάδες η Διοικούσα Επιτροπή της υποδέχθηκε θετικά την επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια και υποστήριξε τον εμβολιασμό ως το κύριο όπλο κατά της πανδημίας.
«Εκφράσαμε όμως την έντονη ανησυχία που επικρατεί για τους όρους που οριζόντια επιβάλλονται («υποχρεωτικά δια ζώσης διδασκαλία και με τη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών»), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές συνθήκες των ΑΕΙ και οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, καθώς και χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα, έχουν επιβαρυμένη υγεία, ή απομονώνονται ως κρούσματα.
Σήμερα, μία ή δύο κατά περίπτωση εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα πανεπιστήμια με αθρόα προσέλευση των φοιτητών, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι όροι υγειονομικής ασφάλειας, ούτε και οι όροι της ΚΥΑ (B’ 4406/24.09.2021).
Πλημμελείς έλεγχοι, αίθουσες υπερπλήρεις, ανεπαρκής καθαρισμός και αερισμός, συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων, αποτελούν συνθήκες που αυξάνουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Με αυτά τα δεδομένα, ο εμβολιασμός, που στατιστικά αυξάνει την προστασία και περιορίζει τη διασπορά της νόσου, πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνεται με ατομικά και γενικά μέτρα προστασίας.
Διακυβεύεται όχι μόνο η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και η προσωπική υγεία, ακόμη και η ίδια η ζωή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οικείων τους», τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ.
Η ομοσπονδία θέτει εκ νέου υπόψη των δύο υπουργών τα αιτήματα της από 1-10-2021 απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής της, και δηλώνει πως αναμένει την ανταπόκρισή τους, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την άμεση και επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθούν οι κανόνες για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, προκειμένου:
- να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ χωρίς διακρίσεις εμβολιασμένων και μη
- να παρασχεθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων.