Η COVID-19 γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή νόσηση σε ορισμένους ασθενείς.
Ωστόσο, ακόμα και σε αυτούς που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν μακροπρόθεσμα.
Οι ασθενείς αυτοί πάσχουν από long COVID.
Τα συμπτώματα της long COVID μπορεί να παραμείνουν για εβδομάδες ή μήνες και περιλαμβάνουν:
-διαταραχές της σκέψης,
-αίσθημα κόπωσης,
-ανοσμία ή αγευσία,
-τριχόπτωση και,
-μούδιασμα.
Ένα ερώτημα που τέθηκε μετά την κυκλοφορία των εμβολίων ήταν, αν τα τελευταία μπορούν να προστατεύσουν και από τα συμπτώματα της long COVID στους εμβολιασμένους που τελικά θα νοσήσουν.
Στο παραπάνω ερώτημα απαντά μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ο εμβολιασμός περιορίζει όχι μόνο τα συμπτώματα της οξείας λοίμωξης, αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης long COVID.
-49% μειωμένος ο κίνδυνος Long COVID στους εμβολιασμένους
Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 1.2 εκατομμύρια ενήλικες στη Μεγάλη Βρετανία που είχαν λάβει μέρος στην COVID Symptom Study.
Οι εθελοντές είχαν λάβει τουλάχιστον 1 δόση από τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna ή της AstraZeneca από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, ενώ εξετάστηκε επίσης και μία ομάδα ανεμβολίαστων ατόμων που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Από τα 971.504 άτομα που είχαν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, μόλις το 0.2% παρουσίασε τελικά συμπτώματα COVID-19.
Συγκρίνοντας τα δεδομένα για τους παραπάνω ασθενείς, με ανεμβολίαστους ασθενείς που επίσης μολύνθηκαν με τον ιό, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός συνδέεται με:
–49% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων long COVID που παρέμειναν για 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη ή περισσότερο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, ένας παράγοντας που συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης στους ηλικιωμένους μετά την 1η δόση των εμβολίων, ήταν η αδυναμία (frailty).
Το γεγονός αυτό, όπως υποστήριξαν, μπορεί να εξηγηθεί από 2 παράγοντες:
-Αρχικά, οι ασθενείς με αδυναμία συχνά διαμένουν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι γενικά αυξημένος.
-Δεύτερον, οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της ηλικίας τους, επομένως δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια.
Ο αυξημένος κίνδυνος που παρατηρήθηκε στη μελέτη επομένως, πιθανώς αποδίδεται στη μεγαλύτερη έκθεση στον ιό, αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη.
Πόσο συχνές είναι οι λοιμώξεις στους εμβολιασμένους;
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι λοιμώξεις στους εμβολιασμένους παραμένουν εξαιρετικά σπάνιες, ωστόσο εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται πιθανώς στο στέλεχος Δέλτα, το οποίο έχει επηρεάσει αρκετά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, η αύξηση στα περιστατικά λοιμώξεων στα εμβολιασμένα άτομα αποδίδεται σε συνδυασμό αρκετών παραγόντων.
Αυτοί είναι:
– η αυξημένη μολυσματικότητα του στελέχους Δέλτα,
-η μείωση των αντισωμάτων στα άτομα που εμβολιάστηκαν πριν από 6 μήνες. ή περισσότερο, καθώς και,
-η αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα εξ’ αιτίας του περιορισμού των μέτρων πρόληψης.
Ιδιαίτερα ο τελευταίος παράγοντας έχει αυξήσει σημαντικά το συνολικό ιικό φορτίο και επομένως όλοι διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ:
- Ένας εμβολιασμένος άνθρωπος που θα νοσήσει τελικά από COVID-19 έχει μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσει σοβαρή νόσηση σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.
- Ακόμα κι αν τελικά ένας εμβολιασμένος μολυνθεί με τον ιό, τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει είναι ηπιότερα συγκριτικά με αυτά ενός ανεμβολίαστου, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
Ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο μέτρο πρόληψης για τη Long COVID
Με βάση τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID στα εμβολιασμένα άτομα που τελικά μολύνονται με τον ιό, συγκριτικά με έναν ανεμβολίαστο που επίσης θα νοσήσει.
Ο εμβολιασμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης των επιπλοκών της COVID-19 γενικότερα, τόσο στην οξεία φάση της λοίμωξης, όσο και στη long COVID.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center