Σε κάθε κύμα της πανδημίας μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με τους μηχανισμούς μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποιες συνθήκες ή σε ποιο στάδιο της λοίμωξης μπορεί να μεταδοθεί ευκολότερα ο ιός.
Μία νέα μελέτη από τις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine δίνει απαντήσεις σε αρκετά από τα παραπάνω ερωτήματα.
Όπως έδειξε η παραπάνω μελέτη, ο υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού από έναν ασθενή είναι 2 ημέρες και 3 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Μία άλλη παρατήρηση της ίδιας μελέτης ήταν ότι η μετάδοση του ιού από έναν ασυμπτωματικό φορέα οδηγεί συχνότερα σε ασυμπτωματική λοίμωξη και για τα άτομα που μολύνει.
Σε προηγούμενες μελέτες, το ιικό φορτίο είχε χρησιμοποιηθεί αρκετά ως δείκτης για την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης.
Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να επιβεβαιώσουν τη θεωρία ότι ο ιός μεταδίδεται περισσότερο λίγες ημέρες πριν και λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων εξετάζοντας στενές επαφές επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19.
Η επιστημονική ομάδα έκανε ιχνηλατήσεις και εξέτασε περίπου 9.000 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με περιστατικά COVID-19 στην επαρχία Zhejiang της Κίνας από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
Όλοι οι εθελοντές που εξετάστηκαν :
-ζούσαν στο ίδιο σπίτι,
-δούλευαν στο ίδιο γραφείο, ή,
-είχαν μοιραστεί το ίδιο αυτοκίνητο με έναν ασθενή που είχε θετικές εξετάσεις για την COVID-19.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την πρώτη θετική εξέταση προκειμένου να διαχωρίσουν τους ασυμπτωματικούς από τους προσυμπτωματικούς φορείς.
Από το σύνολο των αρχικών περιστατικών:
-το 89% παρουσίασε ήπια ή μέτρια συμπτώματα, ενώ,
-το 11% δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα.
Κανένας από τους εθελοντές δεν παρουσίασε σοβαρή COVID-19.
Τα άτομα που ζούσαν στο ίδιο σπίτι με περιστατικά COVID-19, καθώς και αυτοί που εκτέθηκαν στα περιστατικά αρκετές φορές για μεγάλη διάρκεια, είχαν υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων σε σχέση με άλλα άτομα από το περιβάλλον των ασθενών.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι εκτός από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, οι επαφές των κρουσμάτων είχαν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν αν ήρθαν σε επαφή με το περιστατικό λίγες ημέρες πριν ή λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν το στάδιο της λοίμωξης στον φορέα κατά τις επαφές του με άλλα άτομα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μετάδοση του ιού σε αυτά, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερη σημαντική τη διεξαγωγή rapid test, καθώς και την καραντίνα ως μέτρα περιορισμού της πανδημίας», αναφέρουν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.
Συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, οι ασυμπτωματικοί φορείς είχαν πολύ χαμηλό κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό στα άτομα του στενού τους περιβάλλοντος.
Ακόμα και όταν υπήρχε μετάδοση του ιού, τα άτομα αυτά είχαν μεγάλη πιθανότητα να είναι επίσης ασυμπτωματικά.
«Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει επίσης τα οφέλη του εμβολιασμού, καθώς ο τελευταίος μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα συμπτώματα στους ασθενείς που τελικά θα μολυνθούν με τον ιό», καταλήγει η μελέτη.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center