Οι ερευνητές εξέτασαν 50 ασθενείς με συμπτώματα συνδρόμου μακράς COVID για να καταλάβουν καλύτερα εάν σ΄αυτά εμπλέκεται μη φυσιολογική πήξη του αίματος.
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς με σύνδρομο μακράς COVID συνεχίζουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα πήξης του αίματος, τα οποία μπορεί να εξηγήσουν τα επίμονα συμπτωμάτά τους, όπως τη μειωμένη φυσική κατάσταση και την αίσθηση κόπωσης.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RCSI of Medicine and Health Sciences, δημοσιεύτηκε στο Journal of Thrombosis and Haemostasis.
Προηγούμενη εργασία της ίδιας ομάδας μελέτησε την επικίνδυνη πήξη που παρατηρήθηκε σε ασθενείς με σοβαρή οξεία COVID-19 λοίμωξη. Ωστόσο, πολύ λιγότερα είναι γνωστά για το σύνδρομο της μακράς COVID, όπου τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από εβδομάδες έως και μήνες μετά την υποχώρηση της αρχικής μόλυνσης και εκτιμάται ότι επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές εξέτασαν 50 ασθενείς με συμπτώματα συνδρόμου μακράς COVID για να καταλάβουν καλύτερα εάν σ΄αυτά εμπλέκεται μη φυσιολογική πήξη του αίματος.
Ανακάλυψαν ότι οι δείκτες πήξης ήταν σημαντικά αυξημένοι στο αίμα ασθενών με σύνδρομο μακράς COVID. Αυτοί οι δείκτες πήξης ήταν υψηλότεροι σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία κατά την αρχική λοίμωξη COVID-19, αλλά διαπίστωσαν επίσης ότι ακόμη και εκείνοι που ήταν σε θέση να διαχειριστούν την ασθένειά τους στο σπίτι εξακολουθούσαν να έχουν επίμονα υψηλούς δείκτες πήξης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η υψηλότερη πήξη σχετίζεται άμεσα με άλλα συμπτώματα του συνδρόμου της μακράς COVID, όπως μειωμένη φυσική κατάσταση και αίσθημα κόπωσης. Παρόλο που οι δείκτες φλεγμονής είχαν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, αυτό το αυξημένο δυναμικό πήξης ήταν ακόμα παρόν σε ασθενείς με μακρά COVID.
“Επειδή οι δείκτες πήξης αυξήθηκαν, ενώ οι δείκτες φλεγμονής είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι το σύστημα πήξης μπορεί να εμπλέκεται στη βασική αιτία του συνδρόμου της μακράς COVID”, δήλωσε η Δρ. Έλεν Φόγκαρτι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ICAT Fellow, PhD, από το Ιρλανδικό Κέντρο Αγγειακής Βιολογίας στη Σχολή Φαρμακευτικών και Βιομοριακών Επιστημών RCSI.
“Η κατανόηση της βασικής αιτίας μιας ασθένειας είναι το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών”, δήλωσε ο καθηγητής James O’Donnell, Διευθυντής του Ιρλανδικού Κέντρου Αγγειακής Βιολογίας, RCSI και Σύμβουλος Αιματολόγος στο Εθνικό Κέντρο Πήξης στο Νοσοκομείο St James’s στο Δουβλίνο.
“Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη τα συμπτώματα του συνδρόμου της μακράς COVID και περισσότεροι άνθρωποι θα ακολουθήσουν, καθώς οι λοιμώξεις μεταξύ των μη εμβολιασμένων συνεχίζουν να εμφανίζονται. Είναι επιτακτικό να συνεχίσουμε να μελετάμε αυτήν την κατάσταση και να αναπτύσσουμε αποτελεσματικές θεραπείες”.