Το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech για την COVID-19 φαίνεται ότι θα λάβει πλήρη έγκριση από το FDA των ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το εμβόλιο αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί με επείγουσα έγκριση και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πλήρης έγκρισή του θα καθησυχάσει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί, διαλύοντας τις όποιες αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλειά του.
Εφόσον το εμβόλιο αυτή τη στιγμή μπορεί να χορηγηθεί σε οποιονδήποτε το ζητήσει, ποια είναι η διαφορά μεταξύ επείγουσας και πλήρους έγκρισης;
Στην πραγματικότητα είναι ένα τυπικό ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του FDA των ΗΠΑ.
Ο οργανισμός συνήθως χρειάζεται περισσότερα δεδομένα μεγαλύτερης διάρκειας προκειμένου να μπορεί να δώσει πλήρη έγκριση σε ένα νέο φάρμακο ή εμβόλιο.
Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στο FDA να κάνει μία καλύτερη εκτίμηση της αναλογίας οφελών/κινδύνων στον πληθυσμό που λαμβάνει το εμβόλιο.
Η έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech από το FDA αναμένεται να εκκινήσει μία σειρά νομοθετικών μέτρων στις ΗΠΑ.
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι μετά την οριστική έγκριση του εμβολίου, η χορήγησή του θα είναι υποχρεωτική για τους στρατιωτικούς της χώρας.
-Πάνω από το 93% των περιστατικών COVID-19 στις ΗΠΑ αποδίδονται στο στέλεχος Δέλτα
Σύμφωνα με τα δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ, το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται σήμερα για το 93.4% των νέων περιστατικών COVID-19 στη χώρα.
Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά σε άλλες χώρες, με την Ελλάδα να πλησιάζει αργά αλλά σταθερά αντίστοιχα ποσοστά.
Καθώς το στέλεχος Δέλτα είναι περισσότερο μολυσματικό σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, η ευρεία εξάπλωσή του έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων και των νοσηλειών σε μία περίοδο που πλησιάζει η έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Στις ΗΠΑ εξετάζονται ήδη διάφορα μέτρα πρόληψης, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους μαθητές και δασκάλους, τα οποία θα εφαρμοστούν πιθανώς και τη νέα χρονιά.
-Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά να καθυστερήσουν οι ενισχυτικές δόσεις στο Δυτικό Κόσμο
Η οριστική έγκριση του εμβολίου, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμών και αρκετές χώρες εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο χορήγησης μίας 3ης δόσης.
Το Ισραήλ, για παράδειγμα, έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στους ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ εξετάζουν αυτή τα στιγμή τα οφέλη της παραπάνω προσέγγισης.
Ο WHO, ωστόσο υποστηρίζει ότι η χορήγηση 3ων δόσεων θα πρέπει να καθυστερήσει μέχρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Όπως υποστηρίζει ο οργανισμός, το θέμα του εμβολιασμού έχει αναδείξει για ακόμα μία φορά τις ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του Δυτικού κόσμου και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αρκετές από τις οποίες δεν έχουν κάνει ακόμα ούτε 1 εμβόλιο.
«Αυτή τη στιγμή έχουν χορηγηθεί συνολικά περίπου 4 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως.
Πάνω από το 80% αυτών έχει γίνει στις ανεπτυγμένες χώρες, παρά το γεγονός ότι αποτελούν λιγότερο από το 50% του παγκοσμίου πληθυσμού», δήλωσε ο διευθυντής του WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center