Είναι μια πραγματικότητα. Θα ξεπεράσουν τις 5 χιλιάδες τα κρούσματα ημερησίως τον Αύγουστο, ειδικά «αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα σε υψηλούς αριθμούς εμβολιασμών και αν δεν πάρουμε μέτρα για να σπάσουμε τα δίκτυα μετάδοσης από ανθρώπους ασυμπτωματικούς προς συμπτωματικούς», επεσήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα self test συχνά με μαζικότητα όπως κάναμε τον Απρίλιο και τον Μάιο και καταφέραμε να αναχαιτίσουμε το 3ο κύμα».
Πρόταση στον ΕΟΔΥ για τεστ με στοχευμένο τρόπο και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος
Στην συνέχεια ο καθηγητής, έκανε λόγο – πρόταση προς τον ΕΟΔΥ- λέγοντας:
«Έτσι πρέπει να κάνουμε και τώρα για να μην φουσκώσει το 4ο κύμα.
Δεν μπορούμε να στηριχτούμε μόνο στα self test, θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει πιο πολλά τεστ με πιο στοχευμένο τρόπο, στις περιοχές μάλιστα του τουριστικού ενδιαφέροντος όπου φαίνεται από τα δεδομένα και από τα μοντέλα μας να έχουμε έντονη αυξητική τροχιά πριν ακόμα να αυξηθούν πολύ ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων».
«Αν καταφέρουμε να κάνουμε ενδελεχείς ελέγχους και βάλουμε την έννοια των στοχευμένων τεστ στην καθημερινότητά μας μπορούμε να αποφύγουμε μέτρα τύπου Μυκόνου αλλά αυτό για να γίνει πρέπει να το κάνει κανείς όταν αρχίζει να έχει αυξητική τροχιά μια περιοχή και όχι όταν αναπτυχτεί η πανδημία επειδή πια έχεις έξαρση», πρόσθεσε.
«Αυτό που έγινε στη Μύκονο ήταν σχεδόν υποχρεωτικό να γίνει, εννοώ ότι έπρεπε κάπως να σταματήσει αυτό το κύμα που φούσκωνε και το οποίο είχε ήδη υπερβεί τα όρια της έξαρσης», διευκρίνισε.
«Τα τεστ τα χρησιμοποιώ σαν μηχανισμό αναχαίτισης, όχι σαν μηχανισμό επιτήρησης μόνο», επεσήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.