Οι ασθενείς που παρουσιάζουν 5 ή περισσότερα συμπτώματα COVID-19 κατά την 1η εβδομάδα της λοίμωξης έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, σύμφωνα με μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Royal Society of Medicine.
Η ανάλυση περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα των συμπτωμάτων, τις επιπλοκές και τη διαχείριση της long COVID.
Τα 10 συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζονται στους ασθενείς με την τελευταία νόσο περιλαμβάνουν:
-το αίσθημα κόπωσης,
-τη δύσπνοια,
-τις μυαλγίες,
-το βήχα,
-την κεφαλαλγία,
-την αρθραλγία,
-τη στηθάγχη,
-τις διαταραχές της όσφρησης,
-τη διάρροια, και,
-την αγευσία.
Οι ασθενείς που νοσούν από long COVID, σύμφωνα με την παρούσα ανάλυση, μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τα συμπτώματά τους.
–Στην 1η κατηγορία περιλαμβάνονται οι ασθενείς με:
-κεφαλαλγία,
-αίσθημα κόπωσης και,
-συμπτώματα από το αναπνευστικό, ενώ,
–στη 2η οι ασθενείς με συστηματικά συμπτώματα:
-από το γαστρεντερικό,
-ή πυρετό.
«Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι επιδράσεις της COVID-19 στους ασθενείς, ανεξαρτήτως σοβαρότητας νόσησης, δεν περιορίζονται στη διάρκεια της νοσηλείας και μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μακροπρόθεσμα.
Οι ασθενείς που ζουν με long COVID νιώθουν απομονωμένοι και συχνά δεν λαμβάνουν τις κατάλληλες οδηγίες από τον γιατρό τους.
Πάνω από το 1/3 των ασθενών σε μία από τις μελέτες που εξετάσαμε δήλωσε ότι νιώθει ακόμα αδιαθεσία ή είναι σε χειρότερη κατάσταση 8 εβδομάδες μετά τη μόλυνσή του με τον ιό», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Olalekan Lee Aiyegbusi, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Birmingham.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αποσαφηνίσει ακόμα ούτε τους βιολογικούς και ανοσολογικούς μηχανισμούς της long COVID, αλλά ούτε και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Είναι σημαντικό να δράσουμε άμεσα για να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα», τόνισε ο Dr Shamil Haroon, ένας επιστήμονας που συμμετείχε στην ανάλυση.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 θα έχουν πιθανώς μακροπρόθεσμα παρόμοια πορεία με τους ασθενείς που νόσησαν από τους παλαιότερους ιούς SARS-CoV και MERS-CoV.
Το 25% των τελευταίων ασθενών είχαν:
-μειωμένη πνευμονική λειτουργικότητα και,
-περιορισμένη ικανότητα άσκησης 6 μήνες μετά τη λοίμωξή τους με τον ιό.
Σήμερα, οι γνώσεις μας σχετικά με τους μηχανισμούς της long COVID είναι πολύ περιορισμένες, ενώ η συμπτωματολογία της νόσου καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα.
Αναλύσεις όπως η παραπάνω μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη θεραπειών για τους ασθενείς με long COVID.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center