Την πλήρη επαναφορά της χρήσης της μάσκας προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον δείκτη θετικότητας που χαρακτήρισε «τεράστιο».
«Προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται πλήρης επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και τήρηση αποστάσεων και ίσως να επαναφέρουμε τη ‘’φούσκα’’ των ανθρώπων με τους οποίους συνυπάρχουμε, δηλαδή να μην είμαστε σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, να αποφύγουμε πάρα πολύ όλους τους κλειστούς χώρους.
Από πλευρά πολιτείας, ίσως να επανέλθει σε ένα μεγάλο βαθμό η τηλεργασία, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.
Επιπλέον μέτρα
Αναφερόμενη στα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε σημαντικά, όμως πρόσθεσε “ότι ίσως χρειάζονται και επιπλέον μέτρα“.
Σύμφωνα με την κ. Λινού, υπάρχουν δύο μέτωπα που πρέπει να δώσουμε πόλεμο:
-Από την μία το μέτωπο της πειθούς για να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι και από την άλλη,
-το μέτωπο της ατομικής και συλλογικής προστασίας, ώστε να μη νοσήσουμε σε αυτό το μεσοδιάστημα που επιχειρείται η επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown, το οποίο ωστόσο απορρίπτει η κυβέρνηση για την ώρα τονίζοντας πως δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα από τη στάση ορισμένων, η κ. Λινού εκτίμησε πως δεν θα δεν θα χρειαστεί το lockdown.
Το ποσοστό των νοσούντων είναι νέοι άνθρωποι
Στην συνέχεια εξήγησε το σκεπτικό της, λέγοντας ότι «το ποσοστό των νοσούντων θα είναι νέοι.
Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 3 με 4 εκατομμύρια νέους ανεμβολίαστους και το ποσοστό των νέων όταν νοσήσουν που θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική είναι μικρότερο από το ποσοστό των ηλικιωμένων, όμως για να το καταφέρουμε θα πρέπει να προσπαθούμε να εμβολιάσουμε τους νέους για να προστατεύσουμε τους λίγους.
Αν πάρουμε και μέτρα, δεν θα επιβαρυνθεί το σύστημα».
-Να πάρουμε μέτρα για να μην αυξηθούν τα κρούσματα
Αναφερόμενη στον δείκτης θετικότητας, ο οποίος ξεπέρασε χθες το 4% που έχει οριστεί ως όριο ασφαλείας, η κ. Λινού είπε ότι ελπίζει πως δε θα φτάσουμε πάνω από 3. 000 ή 4.000 κρούσματα, γιατί θα πάρουμε μέτρα.
«Αν δεν πάρουμε μέτρα υπάρχει κίνδυνος με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να φτάσουμε και στις 5.000 ή και τις 10.000 κρούσματα», προειδοποίησε.